Risicofactoren bloedarmoede

Een aantal factoren vergroten het risico dat je anemie of bloedarmoede krijgt.

Slecht dieet

Iedereen die te weinig ijzer en vitaminen (vooral foliumzuur) consumeert, loopt meer risico om anemie te krijgen. Je lichaam heeft ijzer, proteïne en vitamine nodig om voldoende rode bloedcellen te produceren.

Darmaandoeningen

Een darmaandoening die de absorptie van voedingsstoffen in je dunne darm kan bemoeilijken, zoals de ziekte van Crohn of coeliakie vergroot de kans dat je bloedarmoede krijgt. Ook een chirurgische ingreep aan de dunne darm kan leiden tot voedingstekorten of anemie.

Menstruatie

Vrouwen lopen over het algemeen een groter risico om bloedarmoede te krijgen dan mannen. Dat komt doordat vrouwen maandelijks bloed verliezen wanneer ze menstrueren.

Chronische aandoeningen

Als je bijvoorbeeld kanker, nier- of leverfalen hebt, of een andere chronische aandoening, loop je een groter risico op bloedarmoede. Deze aandoeningen kunnen namelijk leiden tot een vermindering van het aantal rode bloedcellen.

Familiegeschiedenis

Als je familie een geschiedenis heeft van erfelijke anemie (zoals  sikkelcelanemie), loop je ook een groter risico op de aandoening.

Andere factoren

Bloedziekten, auto-immuunziekten, bepaalde infecties en blootstelling aan giftige stoffen kan het risico op anemie ook vergroten.