Bloedarmoede of anemie
Bloedarmoede of anemie betekent dat het bloed te weinig rode bloedcellen bevat of dat deze te weinig hemoglobine bevatten. Hemoglobine staat in voor het transport van zuurstof van de longen naar de andere delen van je lichaam. Bloedarmoede is eigenlijk geen ziekte maar een symptoom van een andere aandoening.
Symptomen bloedarmoede
Klachten die op kunnen treden bij anemie zijn:
- Vermoeidheid
- Kortademigheid
- Bleke huid
- Onregelmatige hartslag
- Pijn in de borst
- Duizeligheid
- Koude handen en voeten
- Hoofdpijn
- Concentratieproblemen
- Transpireren
- Neurologische verschijnselen
Oorzaken
Bloedarmoede wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een ijzertekort. Het beenmerg in je lichaam heeft ijzer nodig om hemoglobine aan te maken. Ook een vitaminetekort (tekort aan vitamine B12 nbsp; of foliumzuur) kan anemie veroorzaken. Daarnaast kunnen ook een aantal chronische ziekten (aids, kanker, reuma, enz.) leiden tot bloedarmoede. Aandoeningen waarbij het beenmerg aangetast wordt, kunnen beletten dat het beenmerg hemoglobine aanmaakt en zo anemie veroorzaken. Ten slotte zijn er nog een aantal zeldzame aandoeningen die anemie kunnen veroorzaken.
Behandeling bloedarmoede
De behandeling van bloedarmoede hangt af van de oorzaak ervan. Bij ijzertekort kan de patiënt geholpen worden met ijzersupplementen. Vitamine B12- injecties worden gegeven aan mensen die geen vitamine B12 kunnen opnemen. Zware menstruatieperiodes kunnen voorkomen worden door de anticonceptiepil te nemen. Een bloedtransfusie is enkel nodig in extreem zware gevallen van anemie.
Voorkomen bloedarmoede
Bloedarmoede of anemie kun je enkel voorkomen door een evenwichtig dieet met voldoende ijzer en vitaminen te volgen.