Openbaar vervoer Amsterdam

In Amsterdam kan het erg moeilijk zijn parkeerplaats te vinden. Bovendien is het enorm duur. Je gaat dus best niet met de auto naar de Nederlandse hoofdstad, tenzij je de auto achterlaat op een P+R-parking buiten het stadscentrum. Gelukkig is het openbaar vervoer in Amsterdam uitstekend geregeld. Het openbaar vervoer in Amsterdam is in handen van GVB. Het informatiepunt vind je in het Centraal Station.

Tram, metro en bus in Amsterdam

De tram is het gemakkelijkste vervoermiddel om je door Amsterdam te verplaatsen. Een tramrit betaal je normaal gezien met strippenkaarten. Een enkel kaartje kopen is ook een mogelijkheid, maar dan betaal je in verhouding een stuk meer. Een strippenkaart kan je niet gebruiken op de metro, wel op de bus. De strippenkaart moet je steeds op de tram of bus laten afstempelen.

De metro en bus kun je vooral gebruiken om plaatsen te bereiken die iets verder uit het stadscentrum liggen. In totaal zijn er vier metrolijnen. Het busnetwerk in Amsterdam is erg uitgebreid. Op de bus kun je ook met een strippenkaart betalen.

Trams, metro’s en bussen rijden van maandag tot vrijdag tussen 06.00 en 00.00 uur, op zaterdag vanaf 06.30 uur en op zondag vanaf 07.30 uur. Daarna nemen nachtbussen het over.

Ferry

In Amsterdam, de stad van de grachten, kan je je natuurlijk ook over het water verplaatsen. De ferry die het centrum met Amsterdam Noord (aan de andere kant van het IJ) verbindt, is gratis.

I Amsterdam Card

De I Amsterdam Card is op maat van toeristen gesneden. Als je je zo’n kaart aanschaft mag je onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer, dit gecombineerd met gratis toegang tot een musea, een gratis drankjes en korting op heel wat activiteiten. Er bestaan kaarten voor 24, 48 of 72 uur.