Opbouwrolluiken

Het opbouwrolluik is een constructie waarbij het raam en het rolluik één geheel vormen en tegelijk geïnstalleerd worden. De plaatsing gebeurt op dezelfde manier als de installatie van een gewoon raam. Opbouwrolluiken zijn geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatiewerken en zijn een budgetvriendelijke en tijdbesparende optie. Als je kiest voor geautomatiseerde rolluiken, geniet je bovendien van extra voordelen.Gewoonlijk kan je de rolluiken gemakkelijk aanpassen aan je persoonlijke smaak dankzij een gevarieerd aanbod aan kleuren.

Hoe ziet een opbouwrolluik eruit?

Opbouwrolluiken zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en materialen en zijn dus gemakkelijk aan te passen aan je persoonlijke smaak. Voor de bediening kan je kiezen uit diverse hulpstukken.

Kleur

De meeste rolluiken zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Sommige bedrijven bieden rolluiken aan in alle tinten van de bekende RAL-kleurenwaaier, een praktisch hulpmiddel bij het bepalen van de stijl van een nieuwe woning. Informeer bij de fabrikant naar het beschikbare kleurenpalet.

Materiaal

Meestal is de kast van een opbouwrolluik opgebouwd uit pvc met een voorplaat in aluminium. De lamellen bestaan gewoonlijk uit aluminium of pvc. Men verkiest soms aluminium lamellen boven het alternatief in pvc omdat aluminium met een groter aantal kleuren afgewerkt kan worden.

Bedieningsmechanisme

De bediening van een klassiek opbouwrolluik gebeurt meestal met behulp van een lint, stang of zwengel. Tegenwoordig zijn er ook geautomatiseerde rolluiken verkrijgbaar, die je bestuurt met een schakelaar of een afstandsbediening. Meer geavanceerde types reageren op de signalen van een timer of weersensoren.

Wat zijn de voordelen van het opbouwrolluik?

Het opbouwrolluik overtreft andere types rolluiken op het gebied van het plaatsingsgemak. De rolluiken zijn al op het raam gemonteerd voordat de installatie in de woning plaatsvindt, waardoor de vakman in verhouding weinig moeite en tijd moet besteden aan de plaatsing.

Het opbouwrolluik deelt een aantal praktische voordelen met andere soorten rolluiken:

  • doeltreffende zonwering en verduistering
  • uitstekende isolatie
  • duurzaam materiaal dat bestand is tegen slecht weer
  • bescherming tegen geluidsoverlast 

De meerwaarde van automatische rolluiken

Het opbouwrolluik is tevens verkrijgbaar in een geautomatiseerde variant. Gemotoriseerde rolluiken zijn doorgaans minder budgetvriendelijk, maar bieden wel interessante pluspunten.

Rolluiken die voorzien zijn van een afstandsbediening zijn vlot en gemakkelijk te bedienen, ook voor mensen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn. Ook de bediening van hoger geplaatste ramen vormt geen uitdaging dankzij dit systeem.

Automatische rolluiken die reageren op signalen van een timer of weersensoren laten toe om de lichtinval en de temperatuur van je woning te blijven controleren als je zelf afwezig bent. Bovendien maakt je huis een bewoonde indruk als de rolluiken automatisch beweging vertonen