Kiezen voor een automatische zonwering

Automatische zonweringen zijn constructies die de ramen van je huis volledig of gedeeltelijk afsluiten met behulp van een elektrische motor. Deze systemen worden meestal bestuurd met een afstandsbediening. Sommige fabrikanten bieden meer geavanceerde zonweringen aan die werken volgens voorgeprogrammeerde instellingen of reageren op de weersomstandigheden. Rolluiken zijn het bekendste type zonwering met een geautomatiseerde variant, maar je kan ook kiezen voor jaloezieën, een zonnetent of een rolgordijn. Een automatisch zonweringssysteem biedt veel voordelen, maar je moet steeds kritisch zijn bij de aankoop.

Welke types automatische zonweringen zijn er verkrijgbaar?

Rolluiken

Automatische rolluiken worden bestuurd door middel van een afstandsbediening of voorgeprogrammeerde instellingen. Sommige systemen die werken met afstandsbedieningen kunnen bestuurd worden met één apparaat, maar de meeste systemen voorzien voor elk rolluik een aparte afstandsbediening. Andere types rolluiken volgen voorgeprogrammeerde instellingen. In dit geval kan je zelf een tijdstip bepalen waarop de rolluiken zichzelf neerlaten en ophalen.

Jaloezieën

Tegenwoordig biedt men ook geautomatiseerde jaloezieën aan, met horizontale of verticale lamellen. Deze systemen werken meestal met een schakelaar of afstandsbediening waarmee je de lamellen kan laten uitschuiven en intrekken. Sommige automatische jaloezieën reageren op de signalen van een warmtesensor of een tijdschakelaar.

Zonnetent

Een zonnetent is een soort uitschuifbaar afdak in stof of kunststof dat je boven een raam tegen de muur bevestigt. De klassieke zonnetenten worden bediend met een slingerstang, maar de modernere types zijn uitgerust met een motor. Afhankelijk van het type zonnetent wordt de motor bediend door een afstandsbediening of volledig automatisch volgens de signalen van twee sensoren, die de windsnelheid en de intensiteit van het zonlicht bepalen. In dit laatste geval schuift de zonnetent automatisch uit als de zon fel schijnt en trekt het doek zich terug bij grote windsnelheden om schade te vermijden.

Rolgordijnen

Rolgordijnen zijn rechthoekige stukken stof of kunststof die je aan de binnenzijde van de muur boven een raam bevestigt en die je gedeeltelijk of volledig kan uitschuiven over de oppervlakte van het raam. Automatische rolgordijnen worden bestuurd door een afstandsbediening of door de instellingen van een timer, die je dagelijks kan aanpassen.

Wat zijn de voordelen van automatische zonweringen?

Alle types automatische zonweringen garanderen gebruiksgemak en een goede isolatie. De systemen die uitgerust zijn met sensoren bieden bijkomende voordelen:

  • automatische bescherming tegen een broeierig effect in huis op warme dagen
  • geen risico op schade aan het materiaal door regen en wind
  • je huis maakt steeds een bewoonde indruk, ook wanneer je afwezig bent

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Geautomatiseerde zonweringen zijn doorgaans niet budgetvriendelijk. Houd bij de aankoop steeds rekening met twee belangrijke aandachtspunten:

  • Let op de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Kies voor duurzame materialen.
  • Informeer naar de diensten die het bedrijf aanbiedt. Soms zijn de levering en installatie van de zonwering inbegrepen  in de prijs.