Automatische rolluiken

Geautomatiseerde rolluiken winnen aan populariteit als alternatief voor het klassieke, manueel bediende rolluik. Een automatisch rolluik is uitgerust met een motor die reageert op signalen van een afstandsbediening, een timer of sensoren die de weersomstandigheden in de gaten houden. Het gebruiksgemak is slechts één van de vele voordelen van een gemotoriseerd rolluik. Het aanbod aan automatische rolluiken is bijzonder uitgebreid, dus zorg ervoor dat je voldoende aandacht besteedt aan de keuze van een geschikt type.

Hoe werkt een automatisch rolluik?

De meeste automatische rolluiken worden bestuurd met behulp van een afstandsbediening. Bij bepaalde geavanceerde types volstaat één apparaat voor de bediening van alle rolluiken in huis, maar de meeste systemen voorzien voor elk rolluik een aparte afstandsbediening.

Andere soorten automatische rolluiken volgen voorgeprogrammeerde instellingen. In dit geval kan je zelf een tijdstip bepalen waarop de rolluiken zichzelf neerlaten en ophalen.

Ten slotte zijn er types gemotoriseerde rolluiken verkrijgbaar die reageren op signalen van sensoren die de toestand van het weer waarnemen. Dergelijke rolluiken zetten zich bijvoorbeeld automatisch in beweging als een te sterke intensiteit van het zonlicht wordt vastgesteld.

Wat zijn de voordelen van een automatisch rolluik?

De gekende voordelen van klassieke rolluiken gelden uiteraard ook voor de geautomatiseerde varianten:

  • uitstekende zonwering en bestrijding van een broeierig effect in huis op warme dagen
  • goede isolatie
  • bescherming tegen geluidsoverlast
  • verkrijgbaar in een ruim kleurenpalet en dus gemakkelijk aan te passen aan je eigen smaak
  • directe verduistering wanneer gewenst, ook overdag

Automatische rolluiken bieden daarnaast nog extra voordelen, voornamelijk op het gebied van gebruiksgemak. De bediening van geautomatiseerde rolluiken verloopt steeds vlot en moeiteloos, ook bij hoog geplaatste ramen en door mensen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn.

Gemotoriseerde rolluiken die voorzien zijn van een timer of weersensoren bewijzen bovendien ook hun nut als je zelf afwezig bent. Dankzij deze systemen hoef je niet eens thuis te zijn om de lichtinval en temperatuur in je huis te controleren. Bovendien maakt je huis een bewoonde indruk als de rolluiken automatisch beweging vertonen.

Welke types rolluiken kan men automatiseren?

De drie meest gangbare types rolluiken zijn allemaal verkrijgbaar in een gemotoriseerde vorm:

  • Het inbouwrolluik, waarbij de omkadering van het rolluik geïntegreerd is in het metselwerk (een gangbare keuze bij nieuwbouw)
  • Het voorzetrolluik, dat men monteert aan de buitenzijde van het raamkozijn (zeer geschikt voor renovatiewerken)
  • Het opbouwrolluik, waarbij het raam en het rolluik één geheel vormen dat men installeert zoals een raam (een budgetvriendelijke keuze voor nieuwbouw en renovatie)

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Geautomatiseerde rolluiken zijn gewoonlijk niet bijzonder voordelig. Wees daarom steeds kritisch bij de aankoop:

  • Let op de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Kies voor duurzame materialen.
  • Informeer naar de diensten die het bedrijf aanbiedt. Mogelijk zijn de levering en installatie van rolluiken inbegrepen in de prijs.