Oorzaken van striemen

Er zijn verschillende redenen waardoor er striemen kunnen ontstaan in de huid.

Zwangerschap

Bij zwangere vrouwen zullen striemen meestal voorkomen, vooral na een zwangerschap van 6 maanden. Door de groei van de foetus in de buik van de vrouw, zullen er striemen voorkomen op de buik. De huid wordt namelijk verder en verder uitgetrokken. Op de dijen en de borsten kunnen striemen ook voorkomen, omdat deze groter worden tijdens de zwangerschap.

Er wordt ook een hormoon geproduceerd bij zwangere vrouwen dat er voor zorgt dat de ligamenten zachter worden. Hierdoor is de bevalling minder pijnlijk, maar is de huid ook sneller vatbaar voor striemen. De hormonen verzachten immers ook de vezels in de huid.

Snelle groei

De lederhuid bestaat uit sterk met elkaar verbonden vezels. Hierdoor kan de huid rekken als je lichaam groeit. Als echter een deel van je lichaam zeer plots groeit kunnen de vezels te strak gerekt worden en kunnen ze zelfs breken. Deze oorzaak is vooral aanwezig bij pubers. Dit veroorzaakt kleine scheurtjes in de huid en de bloedvaten die hieronder zitten zullen dan zichtbaar zijn. Dit verklaart de rode kleur van striemen. Het hormoon cortisol vergroot de kans op striemen, omdat dit ervoor zorgt dat de huid minder rekbaar is.

Gewicht bijkomen

Deze reden is vergelijkbaar met de vorige. Als je gedurende een korte periode veel kilo’s bijkomt, zullen er vaak striemen voorkomen. Deze striemen blijven zelfs aanwezig als je het gewicht terug verliest. Als je bovendien regelmatig op dieet gaat en je gewicht snel op en neer gaat zullen er zich ook striemen vormen. Daarom is het belangrijk dat je bij een dieet niet plots heel veel gewicht verliest.

Bepaalde medicatie of gezondheidstoestanden

Medicijnen die cortisone bevatten kunnen striemen veroorzaken. Huidscrèmes, lotions of pillen tegen eczeem zijn hier goede voorbeelden van. De werking van cortisone is vergelijkbaar met cortisol. Het kan het collageen in je huid verminderen, zodat de huid minder rekbaar is.

Striemen kunnen ook worden veroorzaakt door bepaalde syndromen. Het syndroom van Cushing gaat gepaard met een overproductie van cortisol en dus een minder rekbare huid. Een ander syndroom is dat van Marfan. Het wordt veroorzaakt door een fout in de genen en het heeft een effect op de huidweefsels. Deze worden zwakker en minder elastisch, waardoor er dus sneller striemen kunnen voorkomen.

Lees meer over: huid , striemen , zwanger , zwangerschap