Oorzaken van een littekenbreuk
Littekenbreuken worden veroorzaakt door de uitrekking van littekenweefsel dat ontstaat na een operatie. De uitrekking is een gevolg van een constante druk van de buikinhoud tegen het litteken.
Niet alle operaties aan de buik leiden tot een littekenbreuk, maar elke chirurgische snee kan een zwakheid achterlaten aan de buikwand waardoor de patiënt een grotere kans heeft op een littekenbreuk. Meestal zorgt een goede sluiting van de snee en een goede postoperatieve behandeling er voor dat dit probleem niet voorkomt. Toch kan het nog leiden tot een breuk, ondanks de beste zorgen.
3 factoren
De buikorganen bestaan uit drie lagen, namelijk het buikvlies, een middelste laag spieren en het buitenste vlies. Een littekenbreuk is vaak te wijten aan de zwakke werking van de laag spieren. Er zijn verschillende factoren die kunnen leiden tot deze verzwakking. Deze factoren zijn verdeeld in drie grote groepen:
- De mechanische factoren
- De patiëntgebonden factoren
- De technische factoren
1. De mechanische factoren
Deze factoren verhogen de druk in de buik na een operatie.- Chronisch hoesten – Hoesten geeft een enorme druk op de snee en zal er zelfs voor zorgen dat de snee terug open gaat waardoor een breuk ontstaat.
- Zware gewichten optillen
- Postoperatieve darmafsluiting – De buik geraakt opgezwollen omdat de darmen niet goed werken na de operatie. Hierdoor is er een extra druk.
- Het uitpersen van de stoelgang
2. De patiëntgebonden factoren
- Onder deze factoren verstaat men ziekten die de wondgenezing verslechteren.
- Een infectie is een belangrijke factor hierin.
- Ondervoeding is ook een oorzaak aangezien bepaalde voedingsmiddelen belangrijk zijn voor een goede gezondheid. Zo kan er een tekort zijn aan proteïnen, energie en vitaminen. Vooral vitamine C is belangrijk voor de wondgenezing.
- Ook diabetes is een ziekte die een negatieve invloed heeft op de wondgenezing. De witte cellen worden beschadigd waardoor de patiënt een hoger risico heeft op een infectie.
- Elke chronische ziekte kan een gevaar vormen.
3. De technische factoren
- De hechtingen kunnen scheuren wanneer er een te hoge druk wordt gelegd op de wonde door te hoesten of iets zwaars op te tillen.
- Door een overmatige spanning zal de bloedtoevoer ook verminderen naar het weefsel toe waardoor het weefsel afsterft.