Littekenbreuk

Wanneer je een operatie aan de buikholte hebt ondergaan, dan kan het zijn dat de oude incisie openspringt. Dit noemt men een littekenbreuk. De spierlaag van de buikwand is verzwakt en daardoor zal de buikinhoud uitpuilen naar buiten.

Risicofactoren littekenbreuk

Er zijn mensen die een hoger risico hebben op een littekenbreuk. Dit zijn namelijk mensen die al eerder een abdominale chirurgie hebben ondergaan maar het komt ook vaker voor bij mensen die zwaarlijvig of zwanger zijn. 

Oorzaken littekenbreuk

Een littekenbreuk wordt veroorzaakt door de verdunning of strekking van het littekenweefsel dat gevormd wordt na een chirurgische ingreep. Dit verzwakte littekenweefsel zorgt ervoor dat er een zwakke plek ontstaat in de buikwand. 

Overmatige gewichtstoename, fysieke activiteit waarbij de buik onder druk staat, zwangerschap, uitpersen van de stoelgang als gevolg van constipatie, braken en ernstig hoesten kunnen ervoor zorgen dat het littekenweefsel verdund wordt. Omdat de buikwand op deze plaats zeer zwak is, zal de buikinhoud gaan uitpuilen. 

Symptomen littekenbreuk

Een littekenbreuk veroorzaakt een uitstulping in de buikstreek. Dit type is pijnloos, maar kan gevoelig zijn en ongemak veroorzaken tijdens elke vorm van lichamelijke belasting zoals tillen en hoesten. De uitstulping kan verdwijnen wanneer de patiënt ligt en zal beter zichtbaar zijn wanneer hij opstaat. 

De buikinhoud bij een littekenbreuk kan meestal terug op zijn plaats worden geduwd. Als dit niet mogelijk is, betekent dit dat een stuk van het orgaan vast is komen te zitten. De symptomen zijn dan ernstiger: pijn, misselijkheid, braken, niet naar het toilet kunnen gaan en een zichtbare uitstulping die zelfs niet verdwijnt als de patiënt gaat liggen. Wanneer een orgaan vastzit, kan de bloedtoevoer afgesneden worden waardoor een deel zal afsterven. 

Diagnose littekenbreuk

De dokter zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Hij zal onderzoeken of er uitstulpingen zijn rond het gebied van de buik en zal je ook vragen om te hoesten om een lichte druk te verkrijgen. 

Behandeling littekenbreuk

Patiënten met een littekenbreuk kunnen een speciaal type gordel dragen om de breuk te ondersteunen en het uitpuilen te voorkomen. Ze moeten ook elke fysieke activiteit die een spanning in de buik kan veroorzaken, vermijden. 

Ook kiezen veel patiënten voor een operatie om te voorkomen dat de breuk zich gaat vastknellen. Bij deze operatie wordt de uitstulping terug op zijn plaats geduwd en wordt de buikwand hersteld. Tegenwoordig kunnen littekenbreuken ook behandeld worden door middel van een laparoscopie. De chirurg gebruikt een kleine videocamera, namelijk de laparoscoop en gaat hiermee via een kleine snede in de buik om de buikwand te herstellen.