Oorzaken van boulimie

Eetstoornissen als anorexia en boulimie hebben niet één bepaalde aanwijsbare oorzaak. verhelpen. De oorzaak van eetstoornissen moet in verschillende hoeken worden gezocht. Er zijn vijf algemene factoren die invloed hebben op het ontstaan van een eetstoornis:

Erfelijkheid en genen

Uit onderzoek blijkt dat de kans op anorexia veel groter is wanneer deze ziekte binnen je familie al voorkomt. Inmiddels heeft onderzoek ook aangetoond dat er wellicht genen zijn waardoor mensen een grotere kans hebben om eetbuien te krijgen.

Biologische factoren

Bepaalde stoffen (serotine) die vrijkomen in je hersenen hebben invloed op je stemming. Wanneer de regulatie van deze stoffen niet verloopt zoals het hoort, vergroot de kans op een depressie. Onderzoekers zien echter ook verbanden met deze stof en eetstoornissen. Medicijnen (antidepressiva) zorgen ervoor dat de regulatie van deze stof beter verloopt. 

Lichamelijke aanleg

Wanneer aanleg voor overgewicht in de familie zit, is de kans op het ontwikkelen van een eetstoornis groter. Lijnen vergroot de kans op een eetstoornis. Als je vaak extreem lijnt, dan ben je voortdurend bezig met eten en gewicht. Wanneer het lijnen mislukt en een jojo-effect ontstaat, wat veelal in gewichtstoename resulteert, dan is de drang om af te vallen nog groter en begin je weer opnieuw met extreem lijnen. Zo kom je in een cirkel terecht die al snel kan leiden tot een eetstoornis waar je niet zo eenvoudig meer van af komt.

Het schoonheidsideaal

In de westerse wereld is slank zijn heel belangrijk. Ben je niet slank, dan tel je niet mee in bepaalde groepen. Modebladen en glossy's staan vol met slanke modellen en ook op de catwalk lopen vaak alleen heel magere meisjes. Lang geleden was het juist in om mooie ronde vormen te hebben. Vandaag de dag is het schoonheidsideaal erg gericht slanke vormen. Wil een gemiddelde vrouw dus aan het huidige schoonheidsideaal voldoen, dan zal zij ongezond veel moeten sporten en ongezond weinig moeten eten. Dit zal echter ernstige negatieve gevolgen hebben op haar lichaam en stemming.

Opvoeding

Vaak wordt bij psychische problemen direct gekeken naar de thuissituatie of de ouders van iemand. Dit is niet altijd terecht. Van een moeilijke opvoeding of vervelende ouders alleen, zal iemand geen eetstoornis ontwikkelen. Het kan er echter wel aan bijdragen dat iemand een eetstoornis ontwikkelt, maar hiervoor zijn ook andere factoren nodig

Psychologische kenmerken

Ook de manier waarop je naar jezelf kijkt en hoe je zelf met gebeurtenissen en gevoelens omgaat, heeft invloed op het wel of niet ontwikkelen van een eetstoornis. Maar voor al deze kenmerken geldt: ze zijn niet geen noodzakelijke oorzaak.

  • Weinig zelfvertrouwen
  • Negatief zelfbeeld
  • Faalangst

Dissociatie

Eetbuien kunnen ook worden opgevat als een vorm van dissociatie, dat wil zeggen het los raken van de realiteit. Je kunt het een beetje vergelijken met dat je ergens heen fietst, totaal in gedachten bent verzonken en je er dan ineens bent. "Je was even weg". Mensen met boulimia maken dat ook soms mee, dat ze tijdens een eetbui "even weg" zijn en dus pas achteraf merken dat ze een eetbui hebben gehad.