Oorzaken hyperthyreoïdie

Je schildklier is een vlindervormige klier aan de voorkant van je keel, net onder je adamsappel. Wanneer we voedsel opnemen zorgt deze klier ervoor dat dat voedsel wordt omgezet in hormonen. De werking van de schildklier heeft invloed op je hele lichaam. De klier produceert hormonen die je stofwisseling of metabolisme regelen. Soms echter, maakt een overactieve schildklier teveel hormonen aan, dit fenomeen wordt ook wel hyperthyreoïdie genoemd.

Is mijn schildklier overactief?

Er zijn verschillende oorzaken van een overactieve schildklier. Sommige patiënten merken er niets van, anderen hebben last van een verhoogde hartslag, zweten plots veel meer en voelen zich humeurig en zenuwachtig. Een huisarts kan door middel van een bloedtest uitmaken of jouw lichaam te veel schildklierhormoon aanmaakt.

Waarom werkt mijn schildklier te hard?

Ziekte van Graves

De meest voorkomende oorzaak van hyperthyreoïdie is de ziekte van Graves (ook wel Basedow of Graves-Basedow genoemd). Basedow is een auto-immuunziekte die ervoor zorgt dat het lichaam antistoffen begint aan te maken. Deze antistoffen vallen de schildklier aan. Ter verdediging maakt de schildklier op zijn beurt meer hormonen aan. De extra aangemaakte hormonen komen dan in het bloed terecht wat de symptomen van hyperthyreoïdie veroorzaakt.

Schildklierknobbels

Ook knobbeltjes op de klieren kunnen een overactieve schildklier veroorzaken. Toxisch multinodulair struma of de ziekte van Plummer is de aandoening waarbij deze gevormd worden. De knobbeltjes, die ook wel adenomen worden genoemd, scheiden zich af van de rest van de klier. Ze zijn goedaardig maar kunnen er wel voor zorgen dat de schildklier meer hormonen begint te produceren dan normaal. De ziekte van Plummer leidt na enige tijd tot het opzwellen van de schildklier.

Thyroïditis

Thyroïditis wil zoveel zeggen als ‘ontstoken schildklier’. Een schildklier die ontstoken is houdt de aangemaakte hormonen niet langer opgeslagen, maar laat ze als het ware de bloedbaan binnenlekken. Wanneer je immuunsysteem aangetast is kan de klier ontsteken.

Vrouwen die net zwanger zijn geweest zijn erg vatbaar voor thyroïditis , dit fenomeen wordt postpartum thyroïditis genoemd.

Behandeling hyperthyreoïdie

Hyperthyreoïdie kan behandeld worden door een lange medicatiekuur, het innemen van een radioactieve jodiumpil. Mochten beide behandelingen inefficiënt zijn, kan in het ergste geval een operatie uitgevoerd worden.