Oorzaak van autisme

De oorzaken van primair autisme

Primair autisme is een vorm van autisme waarbij de oorzaak niet medisch is. Deze soort autisme komt voor bij 90% van de patiënten.

Er zijn 4 oorzaken van primair autisme:

Genetische factoren, door genetische mutatie. Hierbij zijn bepaalde genen verantwoordelijk voor autisme. Je hebt 5 tot 6% kans om deze mutatie in je genen te hebben als iemand in je familie ook autisme heeft. Bij identieke tweeling heeft de ene 6O% kans als de andere autisme heeft. Tot vandaag hebben wetenschappers echter nog geen specifiek autisme-gen gevonden.

Omgevingsfactoren tijdens de zwangerschap van de moeder. Als de moeder een infectie oploopt tijdens de zwangerschap (bijvoorbeeld rubella) is er 7% kans dat het kind autisme heeft. Als de moeder rookt, is er 40% kans op autisme. Ook de leeftijd van de vader speelt een rol: als die ouder is dan 40 is er meer kans op mutaties van de genen van het kind, waardoor die mogelijk autisme heeft. 

Psychologische factoren, waardoor de patiënt niet in staat bent de mentale status van anderen te kennen. Normaal gezien kunnen mensen dit probleemloos vanaf de leeftijd van 4 jaar. Mensen met autisme niet, waardoor de gekende sociale problemen optreden.

Neurologische factoren, door een foute werking in de hersenen. De cortex van de hersenen zorgt voor de sensorische informatie en emoties, en staat in verbinding met de amygdala. Zo kunnen emoties gekoppeld worden aan bepaalde situaties. Als beiden niet goed in verbinding staan, zal het onmogelijk zijn empathie te tonen. Verder kan het ook zijn dat spiegelneuronen niet gevormd worden. Spiegelneuronen zorgen ervoor dat we de acties van andere kopiëren. Als dat niet gebeurt, zullen er zich taalproblemen en problemen in de sociale interactie ontstaan.

De oorzaken van secundair autisme

Bij secundair autisme is het autisme een gevolg van een medische aandoening. Dit komt bij 10% van de autismepatiënten voor.

Oorzaken van secundair autisme kunnen zijn:

  • Het fragiel X-syndroom. Dat syndroom wordt fysisch gekenmerkt door een lang gezicht, lange oren en flexibele gewrichten. Het komt meer voor bij jongens dan bij meisjes.
  • Tubereuze sclerose complex, waarbij tumoren in het lichaam groeien, zo ook in de hersenen.
  • Het syndroom van Rett. Deze aandoening komt vooral voor bij meisjes. Het zorgt ervoor dat ze moeilijker fysisch kunnen bewegen en zich trager ontwikkelen. Deze aandoening komt voor bij 1 op 20.000 meisjes.
Lees meer over: autisme , emoties , genen , hersenen , leeftijd