Behandeling van autisme

Hoe sneller de diagnose van autisme gesteld wordt, hoe sneller een behandeling kan beginnen, waardoor het kind zich beter kan ontwikkelen. De algemene bekwaamheid van het kind kan zich zo beter ontwikkelen.

De symptomen en het gedrag van personen met autisme is afhankelijk van persoon tot persoon. Bovendien kan het gedrag in de loop van de tijd veranderen. Het is dus moeilijk de diagnose te stellen. Een behandeling wordt aangepast aan de individuele noden van de patiënt en de mogelijke familiale hulp.

Mogelijke behandelingen van autisme

Mensen met autisme hebben nood aan structuur in hun leven. Ouders kunnen daarom een opleiding krijgen waarin ze aspecten van het leven van hun autistisch kind leren begrijpen. Op die manier kunnen ze er rekening mee houden, en kan het kind zich beter ontwikkelen.

Patiënten kunnen ook een gedragstraining krijgen, waarin ze zichzelf leren helpen en sociaal gedrag aanleren. Zo kunnen ze beter communiceren met anderen. Dit gaat allemaal gepaard met een positieve stimulans van de leerkrachten, zodat de behandeling efficiënter is.

De therapie kan zich soms ook concentreren op 1 bepaald aspect in het leven van de patiënt, bijvoorbeeld op het spreken, het professionele of het fysische aspect. Bij een spraaktherapie gaat het erom een betere taalvaardigheid tot stand te brengen. Bij professionele therapie leert de patiënt beter informatie te krijgen uit de zintuigen.

Soms wordt ook een medicijn gegeven aan de patiënt. Dit medicijn pakt autisme op zich niet aan, maar enkel de bijkomende problemen en gedrag. Zo kan het bijvoorbeeld een depressie, angst of hyperactiviteit aanpakken.

Als de patiënt slaapproblemen heeft, kan dat verholpen worden door routine op te bouwen. Een vast uur om te gaan slapen en op te staan helpt vaak al. Pas als laatste stap zal de dokter een medicijn toeschrijven.

Alternatieve therapie wordt niet aangeraden. Die zijn vaak niet wetenschappelijk onderbouwd, en slechts gebonden aan individueel succes.

Hoe voorkom je autisme?

Het is nog niet gekend hoe autisme voorkomen kan worden. Sommigen leggen een band tussen vaccinaties in de kindertijd en autisme. Deze band is echter nog niet wetenschappelijk aangetoond. In ieder geval mag dit niet betekenen dat kinderen niet meer gevaccineerd worden. Zo zouden het kind en de hele maatschappij in gevaar kunnen komen.

Lees meer over: autisme , medicijn , therapie