Oorzaak Mexicaanse griep of varkensgriep
Net als andere vormen van griep, wordt ook de Mexicaanse griep veroorzaakt door een griepvirus, het influenza A-H1N1-virus.
Menselijke gevallen van de varkensgriep werden slechts sporadisch vastgesteld sinds de jaren ’50, vooral bij personen die in contact gekomen waren met varkens. Deze virussen verspreidden zich via de lucht, varkensgriep krijgen door het eten van varkensvlees of een afgeleid product was dus onmogelijk.
In 2009 werd er echter een nieuwe stam van het A/H1N1-virus vastgesteld. Deze stam kan wel van mens tot mens worden overgedragen. Waar dit virus precies vandaan komt, is niet bekend. De griep bevat namelijk genen van varkens, vogels en mensen. Deze combinatie is nieuw. De ziekte werd voor de eerste keer vastgesteld bij een 4-jarig Mexicaans jongetje.
De besmetting van mens tot mens vindt vooral plaats via de lucht door speekseldruppeltjes die vrijkomen wanneer een besmet persoon hoest of niest. Deze druppeltjes kunnen iemand rechtstreeks besmetten via de ademhaling. De virussen kunnen ook op allerlei voorwerpen terechtkomen. Als iemand dit aanraakt en daarna zijn ogen, neus of mond aanraakt, kan hij ook besmet geraken.