Mexicaanse griep of varkensgriep

De Mexicaanse griep of varkensgriep is een griep die veroorzaakt wordt door een nieuwe stam van het varkensgriepvirus H1N1 oftewel het influenza A-H1N1-virus. Deze vorm van griep is overdraagbaar van mens op mens en erg besmettelijk.

Symptomen Mexicaanse griep

Soms ook:

Oorzaak Mexicaanse griep

De Mexicaanse griep wordt veroorzaakt door een nieuwe stam van het varkensgriepvirus H1N1. Dit virus kan normaal gezien alleen van varken op varken worden overgedragen, maar de nieuwe variant, die genen bevat van genen van varkens, vogels en mensen is ook overdraagbaar van mens op mens.

Complicaties

Complicaties kunnen onder andere bestaan uit:

Behandeling

De behandeling van de Mexicaanse griep bestaat vooral uit het verlichten van de symptomen. Zo snel mogelijk na het vaststellen van de eerste symptomen moet er gestart worden met een behandeling met de antivirale medicijnen oseltamivir (Tamiflu®) of zanamivir (Relenza®).

Voorkomen

Een vaccin tegen de ziekte is in de maak. Om de ziekte te voorkomen is het vooral belangrijk je handen vaak te wassen met zeep of water. Als je zelf symptomen vertoont nadat je eventueel blootgesteld bent aan de Mexicaanse griep, neem dan contact op met je dokter en blijf zoveel mogelijk bij andere mensen uit de buurt.