Multiple sclerose en zwangerschap

Vrouwen met multiple sclerose (MS) kunnen gewoon zwanger worden, al zullen de zwangerschap en de bevalling zwaarder zijn doordat ze sneller moe worden. Maar vrouwen met MS kunnen net zo goed een gezonde baby krijgen als andere vrouwen. Natuurlijk moeten zij er wel rekening mee houden dat de ziekte zich verder kan ontwikkelen en dat de zorg voor hun kind dan moeilijker kan worden.

Effect van zwangerschap op MS

Bij relapsing-remitting MS, de fase van de ziekte waarin de patiënt niet voortdurend klachten ondervindt, maar er steeds opflakkeringen zijn, zou er tijdens de zwangerschap een verminderd risico zijn op een opflakkering. Dit is vooral het geval in de laatste drie maanden van de zwangerschap. Een zwangerschap heeft dus een gunstig effect op MS.

Veel klachten die een gevolg zijn van MS kunnen tijdens de zwangerschap wel extra hinderlijk zijn, zoals problemen met lopen, blaasproblemen en vermoeidheid.

De kans op een opstoot verhoogt wel in de eerste drie maanden na de zwangerschap. De moeder kan het dan best rustig aan doen.

Geneesmiddelen

Als een MS-patiënte zwanger wilt worden, moet ze in samenspraak met haar arts, beslissen te stoppen met een behandeling. Bij opflakkeringen moet ook steeds samen met de arts bekeken worden of er een steroïdebehandeling gegeven wordt. Daarbij moeten alle voordelen en nadelen tegen elkaar afgewogen worden.

Bevalling

Bij MS-patiënten zullen dokters extra voorzorgsmaatregelen nemen. Als de vrouw de weeën bijvoorbeeld niet meer kan voel tijdens de laatste maand van de zwangerschap, zullen deze opgewekt worden. Men weet nog altijd niet of epidurale verdoving een invloed heeft op de frequentie van de opflakkeringen.

Borstvoeding

Borstvoeding geven heeft zeker geen invloed op het aantal opflakkeringen van de ziekte. De moeder kan dit best eerst bespreken met haar arts, want sommige medicijnen kunnen via de moedermelk doorgegeven worden.

Erfelijkheid

Een kind waarvan een van de ouders MS heeft, loopt een groter risico de ziekte zelf ook te krijgen. Zij lopen een risico van 1 op 100, tegenover 1 op 750 bij een kind wiens ouders geen MS hebben.