Multiple sclerose
Multiple sclerose (MS) is een aandoening van het centraal zenuwstelsel, een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem van het lichaam de myeline vernietigt, een stof die de zenuwvezels beschermt. De boodschappen die via die vezels gaan worden zo geblokkeerd of vertraagd.
Symptomen multiple sclerose
Multiple sclerose is een ziekte waarvan de symptomen heel erg kunnen verschillen van persoon tot persoon. In een eerste stadium kinnen symptomen voorkomen als:
- Vermoeidheid
- Gezichtsverlies
- Zwaar gevoel of tintelingen in armen en benen
- Coördinatieproblemen
- Gevoel alsof je een elektrische shock krijgt bij bepaalde bewegingen van het hoofd.
In een later stadium kunnen de klachten uiteenlopen: vermoeidheid, spierkrampen, gehoor- en gezichtsverlies, blaasproblemen, duizeligheid, moeilijkheden met stappen, enz. Op termijn komen de meeste patiënten met MS in een rolstoel terecht.
De ziekte verloopt in het begin meestal met opflakkeringen en periodes waarin de patiënt er geen last van heeft. Die vorm van MS, die de meeste mensen hebben, is relapsing-remitting MS.
Oorzaak MS
De exacte oorzaak van multiple sclerose is niet gekend. MS is een auto-immuunziekte, een ziekte waarbij het immuunsysteem van het lichaam zijn eigen weefsels aanvalt. Bij MS vernietigt het immuunsysteem myeline, een vettige stof die in de hersenen en in het ruggenmerg de zenuwvezels beschermt. Vrouwen krijgen de ziekte dubbel zo vaak als mannen. Ook komt de ziekte voornamelijk voor bij blanke mensen die in een matig klimaat wonen.
Behandeling Multiple sclerose
MS kan niet genezen worden. Er zijn wel verschillende medicijnen op de markt die de symptomen onderdrukken. Corticosteroïden zijn de medicijnen die het meest ingezet worden. Ze werken ontstekingsremmend, maar veroorzaken ook heel wat bijwerkingen. Anderen medicijnen zijn Interferon, glatirameer-acetaat, natalizumab (Tysabri®), mitoxantrone en methotrexaat. Vaak is het ook aan te raden naar een fysiotherapeut te gaan.