Lek in de vijver dichten

Iedereen met een vijver maakt wel abnormaal waterverlies mee. Dit wijst meestal op de aanwezigheid van een lek. Een lek is onschuldig in de meeste gevallen, maar kan soms catastrofale gevolgen voor de tuin hebben. Het water kan immers zorgen voor plaatselijke overstroming.

Lek opsporen

Zakt het vijverwater tot op een bepaald niveau, waarna het stabiel blijft, dan is de vijverfolie waarschijnlijk ergens gescheurd. Verschillende trucjes kunnen helpen om het lek op te sporen. Probeer eerst met melk. Vul de vijver tot normale hoogte met water en voeg er dan een scheut melk bij. Is er een lek aanwezig, dan zal de melk daarheen drijven zodat je het gaatje makkelijk kan opsporen. Ook wanneer je niet wacht tot de melk richting de scheur drijft, kan je nadien door de vettigheid rond het gat alsnog de plek lokaliseren. Deze manier is het efficiëntst wanneer er sprake is van een groot gat. Lukt deze manier niet, doorzoek dan de pomp en het buizensysteem.

Reparatie

Kleine lekken in de wand kunnen gedicht worden met waterdichte plakband. Zijn er problemen met de leidingen, dan worden deze best ineens vervangen. Grotere lekken in de romp van de vijver vragen meestal om grote reparatiewerken. 

Lees meer over: lek , lek dichten , lekken , vijver