Algen in de vijver voorkomen
Na lang zwoegen heb je eindelijk de mooie vijver waar je al zo lang van droomde. Je vindt er de rust en de voldoening die je zoekt maar... ook ongewenste algen. Kom snel te weten waarom deze algen ontstaan en hoe je deze lastpakken voor altijd kunt bannen uit je vijver.
Wat zijn algen?
Er zijn verschillende vormen van algen. Deze groep relatief eenvoudige organismen wordt meestal onderverdeeld in draadalgen enerzijds en zweefalgen anderzijds. De draadalgen zijn groene slierten en kan je makkelijk zelf uit het water plukken. De zweefalgen daarentegen kan je veel moeilijker zelf vastgrijpen en kleuren het water volledig groen. Algen ontstaan voornamelijk door voedingsresten die in de vijver blijven hangen en teveel zonlicht.
Ter preventie
We focussen op drie aspecten: overschot aan licht, etensresten en properheid
Om het licht tegen tegen te gaan kan je best je vijver half in de schaduw plaatsen. Als je vijver er al staat kan je ze bedekken met waterplanten zoals lelies.
Wat de voeding betreft is de raad even simpel. Zorg ervoor dat je niet overdrijft. Niet enkel kan teveel voederen zorgen voor sterfte bij de vissen, ook zal de overschot (afvalstof) de groei van algen stimuleren.
Zorg er tenslotte voor dat de vijver proper blijft. Voeg voldoende zuurstofplanten toe die de overtollige voeding omzetten in zuurstof. Voeg ook geregeld schoon leidingwater toe en hou de waterkwaliteit constant in de gaten.
Frontale aanval
Als de algen er toch gekomen zijn kan je eventueel de grove middelen inzetten. Voeg bijvoorbeeld vissen die leven van algen toe aan je vijver. Je kan ook een UVC-filter plaatsen. Zweefalgen kunnen deze straling niet verdragen. Als je dan nog last hebt brengt een anti-algen middel misschien soelaas. Pas hier wel mee op, aangezien dit ook je vissen kan schaden.