Een vijver voor koi
De koi, de nationale vis van Japan, is ook hier zeer gegeerd. Daar zitten haar mooie kleuren ongetwijfeld voor wat tussen. Als je deze karpersoort in je vijver wil zal je daar wel wat extra moeite voor moeten doen. Deze sierlijke vis heeft immers meer nodig dan andere soorten.
Vooraf: hoe groter, hoe beter
Daar waar een kleine vijver kan volstaan voor witvisjes heeft de koi behoefte aan een groter oppervlak. Een koivijver heeft best afmetingen van 15 tot 30 vierkante meter en is liefst 1,5 tot 1,8 meter diep. Als je deze put wilt vullen met water zal je al gauw moeten rekenen op meer dan 10 000 liter. Aangezien kois stevige vissen zijn moeten ze immers kunnen zwemmen. Nog belangrijker is dat de vijver minder snel afkoelt naarmate haar grootte. Temperatuurverschillen zijn immers, soms letterlijk, dodelijk voor kois.
De ideale koivijver
In tegenstelling tot ‘gewone’ vijvers maak je bij de koivijver best steile wanden. Dit zorgt niet enkel voor, nogmaals, meer volume, maar houdt ook de grootste vijand van je kois op afstand. De reigers hebben zo immers geen houvast. Als je thuis katten hebt, pas dan op voor het installeren van stapstenen of brugjes. Enkele toepassingen zijn noodzakelijk in een koivijver. Om te beginnen een goede bodemafvoer. Ten tweede een filtersysteem met een goede beluchting. Ten derde een verwarmingssysteem. En ten vierde: uv-lampen tegen een wildgroei aan algen. Plant sowieso niet te veel waterplanten. Dit belemmert je kois om vrij rond te zwemmen en kan de afvoer verstoppen.
Een oogje in het zeil!
Aangezien de sierlijke kois meer aandacht nodig hebben dan gewone vijvervissen kan je de vijver best niet te ver van je woonplaats installeren. Ook al omdat een stroom- en wateraansluiting in de buurt moet zijn wil je de vissen gezond door de winter loodsen. Je kan best dagelijks de fiterinstallatie en beluchting controleren. Meet ook geregeld de waterkwaliteit (pH en nitrietwaarde). Water verversen mag, maar nooit meer dan één vijfde van het watervolume tegelijk. Het belangrijkste is de temperatuur in het oog houden. Laat de watertemperatuur in geen geval onder de 4 graden zakken.