Kinkhoest voorkomen
Kinkhoest is een ernstige ziekte. Het staat bekend als een typische kinderziekte. Bij zuigelingen kan dit zelfs tot de dood leiden. In de loop der jaren hebben gezondheidsdeskundigen gezocht naar middelen om deze ziekte te voorkomen. En dit met succes.
Vaccinatie
Zoals voor vele andere ziekten, bestaat er ook een vaccinatie tegen kinkhoest. De beste manier om te voorkomen dat jouw kind kinkhoest oploopt, is door hem/haar te laten vaccineren met het dTpa vaccin.
De vaccinatie wordt toegediend in vier dosissen. Namelijk op 2, 3, 4 en 13 maanden. Helaas zijn de meeste baby’s pas goed beschermd als er tenminste drie dosissen werden toegediend. Zuigelingen jonger dan 4 maanden lopen dus nog gevaar. Dankzij deze vaccinatie komt kinkhoest nog slechts zelden voor.
Gevarenzone tussen de vijf en tien jaar
De meeste mensen zijn immuun tegen kinkhoest dankzij de vaccinatie. Maar waarom is kinkhoest dan nog steeds een probleem? Wel, het kinkhoestvaccin is slechts drie jaar op zijn sterkst. Erna neemt de werking geleidelijk aan af in de komende twee tot zeven jaar. Dus tussen de leeftijd van vijf tot tien jaar zijn kinderen minder goed beschermd en kunnen ze gemakkelijker besmet geraken. Deze kinderen zullen echter enkel de milde symptomen vertonen en er zullen geen complicaties optreden. Maar ze kunnen wel andere kinderen besmetten die niet gevaccineerd werden.
Stijging van het aantal besmette personen
Toch is de ziekte de afgelopen jaren gestegen ondanks de vaccinatie. Volgens wetenschappers komt dit doordat zorgverleners tegenwoordig een betere kennis hebben van de ziekte en sneller de diagnose kunnen stellen. Bovendien zijn er de laatste jaren betere testen ontstaan om de diagnose te kunnen stellen en verloopt de communicatie en rapportage op een efficiëntere manier.
Blijf uit de buurt van zieken
Een zeer belangrijke preventieve stap is je kind uit de buurt houden van personen die verkouden zijn en hoesten. De kinkhoestbacterie wordt namelijk overgedragen via het speeksel. Een goede handhygiëne is hier ook zeer belangrijk.
Indien je niet kan vermijden dat jouw kind in contact komt met een zieke persoon consulteer je best je huisarts. Er bestaan verschillende antibiotica die je kan geven bovenop de vaccinatie om te voorkomen dat jouw kind besmet geraakt.