Kinkhoest

Kinkhoest is een ernstige ziekte, een bacteriële infectie, die ernstige hoestbuien veroorzaakt. Deze hoest kan zelfs zo erg worden dat je ervan gaat braken en kunt stikken. De naam “kinkhoest” is afkomstig van het geluid van het snakken naar adem na het hoesten. Een andere naam voor kinkhoest is pertussis.

Symptomen van kinkhoest

De eerste symptomen van de kinkhoest lijken veel op die van een gewone verkoudheid. Je zal namelijk last hebben van een loopneus, veel niezen, waterige ogen en koorts. Een gewone verkoudheid duurt ongeveer een week tot tien dagen. Bij kinkhoest zal een persoon die niet ingeënt is twee weken last hebben van de symptomen. Een persoon die wel ingeënt is, zal er beter tegen bestand zijn.  

Na de eerste symptomen duiken de ergere tekens op namelijk de droge langdurige hoestaanvallen. Deze aanvallen kunnen zo hevig zijn dat je moeilijk kan ademhalen. Het gaat bovendien vaak gepaard met braken. Deze fase duurt tussen de twee tot zes weken. 

Complicaties van kinkhoest

Mogelijke complicaties van kinkhoest zijn: longontsteking, longemfyseem, gewichtsverlies, braken, hersenbloeding, epilepsie en ontsteking van het slijmvlies van de hersenen.

Kinkhoest en kinderen

Bij zuigelingen is kinkhoest het gevaarlijkst. Namelijk bij kinderen die jonger zijn dan drie maanden. Deze zuigelingen zullen onmiddellijk opgenomen worden in het ziekenhuis zodra de eerste tekenen verschijnen. De ziekte is echter moeilijk vast te stellen. Het gekende geluid tijdens de kinkhoest kan moeilijk hoorbaar zijn. Complicaties bij zuigelingen kunnen zijn: aanvallen, oorontsteking en longontsteking. 

Behandeling van kinkhoest

Zoals eerder vermeld is kinkhoest een bacteriële infectie. Dit wil zeggen dat dit behandeld kan worden met antibiotica. Omdat het zeer besmettelijk is zullen familieleden, vrienden en iedereen waar de zieke persoon mee in contact komt ook antibiotica moeten innemen. Eens kinkhoest is vastgesteld, moet de persoon vijf dagen afgezonderd worden na het starten van de antibiotica. Bovendien mag hij absoluut niet in contact komen met zuigelingen. 

Hoe voorkomen?

Ooit was kinkhoest een van de belangrijkste doodsoorzaken bij jonge kinderen. Nu is het een zeldzaam voorkomende ziekte door de vaccins die ontwikkeld zijn. Het betekent echter niet dat de ziekte volledig uitgeroeid is. Let dus zeer goed op de symptomen. Heb je last van een ernstige hoest die niet weggaat binnen een paar dagen? Consulteer dan zeker je arts. 

Lees meer over: hoest , hoesten , infectie , kinkhoest , pertussis