Keelontsteking

Keelpijn is in de meeste gevallen het gevolg van keelontsteking. De wetenschappelijke naam voor keelontsteking is faryngitis.

Symptomen keelontsteking

  • Pijnlijke, branderige keel
  • Hese stem
  • Moeite met slikken
  • Gezwollen halsklieren
  • Koorts

Keelontsteking gaat soms gepaard met de volgende klachten:

Oorzaken keelontsteking

Keelontsteking is meestal het gevolg van een infectie met virussen, soms ook van een infectie met bacteriën. Virussen en bacteriën kunnen je lichaam binnendringen via je mond of je neus. De virussen die keelontsteking veroorzaken, zijn van dezelfde familie als diegene die verkoudheid veroorzaken. De bacteriën die keelontsteking veroorzaken zijn meestal streptokokken.

Behandeling

De meeste volwassenen en kinderen genezen vanzelf binnen de week, of het nu om een virale of bacteriële keelontsteking gaat. Het is vooral belangrijk veel te rusten en uit te zieken. Gewone pijnstillers, best op basis van paracetamol, kunnen ingezet worden tegen de pijn of de koorts. Om de pijn te verzachten, kunnen warme drankjes als thee met honing of ijskoude drankjes helpen.

Bij een bacteriële ontsteking voel je je vaak zieker en is je keel vuurrood en bedekt met witte puntjes. Bij een zware keelontsteking van bacteriële aard kan je huisarts je antibiotica voorschrijven.