Behandeling keelpijn

De behandeling voor keelpijn of keelontsteking is afhankelijk van de oorzaak en van de ernst ervan. Normale keelpijn die veroorzaakt wordt door een virus kan je normaal gezien zelf behandelen. Acute keelpijn is meestal een aandoening die spontaan geneest na 5 Ć  7 dagen, ook als ze veroorzaakt wordt door streptokokken.

keelpijn zelf behandelen

Als je keelpijn hebt, is het belangrijk je keel zoveel mogelijk te bevochtigen. Zuig bijvoorbeeld aan een snoepje of zuigtablet of gorgel met zout water. Zo kun je de doorbloeding naar je keel stimuleren.

Best kun je ook je keel warm houden. Draag bijvoorbeeld een koltrui of een sjaal.

Rust voldoende uit, zeker als je keelpijn gepaard gaat met koorts.

Rook zelf niet en probeer rokerige omgevingen zoveel mogelijk te vermijden.

Medicijnen tegen keelontsteking

Tegen de keelpijn of keelontsteking kun je een pijnstiller als paracetamol gebruiken. Een behandeling met antibiotica is meestal niet nodig. Keelpijn wordt immers meestal veroorzaakt door een virus, en daar helpen antibiotica niet tegen. Antibiotica worden alleen overwogen als de keelpijn heel ernstig is of als de keelpijn zeker door een bacterie veroorzaakt wordt. Voor sommige soorten keelpijn, die het gevolg zijn van een aandoening, is vaak een specifieke behandeling nodig.