Je blaas controleren tijdens de zwangerschap

Wanneer je zwanger bent, zul je al snel merken dat blaas heel gevoelig is. Naast het feit dat je veel vaker naar het toilet moet gaan, kun je je urine ook steeds minder gemakkelijk ophouden. Allesbehalve leuk, maar er is wel iets aan te doen.

Urineverlies 

Meer dan de helft van vrouwen die voor de eerste keer moeder wordt, krijgt te maken met een vorm van incontinentie. Dat wil zeggen dat een nies of zelfs een luide lach ervoor kunnen zorgen dat je een beetje urine verliest. Tot ongeveer 85% van de vrouwen die voor de tweede keer zwanger zijn krijgen hier ook mee te maken. Een ander probleem is dat je plotseling, helemaal uit het niets, de ongelofelijke drang om te plassen voelt. Bijna veertig procent van de toekomstige moeders heeft hier last van. Vaak treden deze probleempjes in het derde trimester op, wanneer de baby zo groot is dat hij bijna constant tegen je blaas duwt. In theorie is het niets ergs, want zoals de cijfers aantonen ben je niet de enige zwangere vrouw die dat meemaakt. Maar leuk is anders natuurlijk…

Wat doe je eraan?

Gelukkig kun je die probleempjes zelf op een eenvoudige manier aanpakken. Met oefeningen die je eender waar en wanneer kunt proberen. Ooit gehoord van Kegel-oefeningen? Dat is een manier om je bekkenbodemspieren te ontwikkelen en trainen zodat je minder snel naar het toilet moet rennen. Hoe doe je ze? Probeer, terwijl je zit, de spieren van je vagina aan te spannen. Dat doe je door de beweging te maken die je uitvoert als je je urine wilt ophouden. Probeer dat zo’n 10 seconden vol te houden. Ontspan daarna een tiental seconden en probeer dan weer opnieuw. Bouw zo de oefenreeks met 5 op. 

Als je wil weten of je de oefeningen goed uitvoert, kun je de volgende keer dat je naar het toilet moet, je plaspauze proberen te onderbreken. Probeer heel even de urinestraal te onderbreken. Maar doe dat niet te lang of te vaak (maximum 2 keer), want daardoor kun je een infectie oplopen.