Hoe maak je een eind aan je relatie?

Een relatie verbreken is geen gemakkelijke taak, vooral niet als je iemand alleen moet laten. Je telefoonnummer veranderen of je verstoppen is helaas geen optie. Het is vooral belangrijk dat je sterk in je schoenen staat en duidelijk laat merken dat de breuk definitief is. Hier vind je alvast enkele wetten waar je je zeker aan moet houden. 

Stel het onvermijdelijke niet uit

Of je nu van je partner houdt of niet, als je je ongelukkig voelt, moet je hem of haar loslaten. Stel het niet uit. Het zal jullie allebei geen goed doen in een relatie te blijven waarin een van de twee ongelukkig is. Hoeveel tijd heb je al besteed aan je zorgen maken over hoe je partner zich zal voelen? 

In een relatie blijven of een relatie herbeginnen die nergens toe leidt, kan een nadelige invloed hebben op je leven. Je verspilt kostbare tijd en energie die je beter zou doorbrengen met iemand die beter bij je past.

Beëindig persoonlijk de relatie

Gezichtsuitdrukkingen zullen sterk bepalen hoe de boodschap overkomt. Als je het persoonlijk uitmaakt, laat je tenminste zien dat je respect hebt voor haar gevoelens.  Een relatie beëindigen via de telefoon of via e-mail is ongevoelig en laf! Op dat moment zul je er misschien niet zo over denken, maar later zul je er zeker spijt van krijgen.  Er bestaat ook een risico dat je partner je niet serieus neemt en denkt dat hij of zij nog een kans maakt. 

Bewijs dat je eerlijk bent

Wat je ook doet, zeg niet: “het ligt niet aan jou, maar aan mij”, als je het niet echt meent. Wees eerlijk en communiceer. Vertel waarom de relatie voor jou niet langer werkt. Met je vinger wijzen en de schuld volledig bij je partner leggen, is ook geen optie. Geef toe dat je zelf tekortkomingen hebt en fouten gemaakt hebt. 

Doe zeker niet alsof je perfect bent en niets dan liefde en affectie toonde. In plaats van de relatie af te sluiten, zul je alleen maar haat en pijn oproepen. Het kan een goed idee zijn ook de positieve aspecten van de relatie te beklemtonen, zodat ze zich niet helemaal slecht voelt.

Insinueer niet dat er nog hoop is

Benadruk dat de breuk definitief is. Laten weten dat er nog hoop is op verzoening is, terwijl je eigenlijk weet dat dat niet zo is, is erg ongevoelig. Gebruik geen woorden als ‘misschien’ of ‘eventueel’. Gebruik definitieve woorden, zodat je partner niet tussen de lijntjes kan lezen en zijn of haar eigen ideeën krijgen over wat er later kan gebeuren.

Luister naar je partner

Wanneer jij hebt verteld hoe de zaken ervoor staan, is het alleen maar eerlijk dat e naar je partner luistert en zijn of haar vragen beantwoordt. Door naar hem of haar te luisteren en je niet defensief op te stellen, toon je dat je begrip hebt voor zijn of haar gevoelens.

Lees meer over: breuk , partner , relatie , relatiebreuk , uitmaken