De 9 fasen nadat je partner de relatie beëindigt

Heeft je partner het net uitgemaakt? Dan maak je waarschijnlijk een moeilijke tijd mee. Na een afwijzing doorlopen de meeste mensen 9 fasen. Wij bereiden je erop voor.

De ontkenningsfase 

“Dit kan niet waar zijn.” Tijdens deze fase zul je nog wachten op een telefoontje en zul je nog niet geloven dat de relatie echt gedaan is.

Oplossing: erken de realiteit en erken jouw gevoelens ertegenover. Accepteer de situatie maar geef je niet over aan gevoelens van schaamte en verlegenheid. Denk niet te veel in ‘ik zou’ ‘ik had’ en ‘ik kon’-termen, bijvoorbeeld ‘ik had beter moeten weten’.

De onderhandelingsfase

De fase waarin je denkt dat je hem of haar nog terug kunt winnen. ‘Als ik mijn haar laat knippen, zal ze van gedachte veranderen.’  ‘Als ik hem een hele week niet bel, zal hij me missen.’

Oplossing: voor deze fase bestaat maar één oplossing: accepteren dat het gedaan is. 

De eenzaamheidsfase

Je voelt je alsof niemand je begrijpt of er ook maar begrip voor heeft.

Oplossing: Omring jezelf met mensen die om je geven en dat ook laten merken. Herinner jezelf er regelmatig aan dat je geliefd bent.

De gebroken hart-fase

Je voelt je alsof je hart breekt. Soms voel je zelfs letterlijk pijn in je borst of heb je het gevoel dat je moet overgeven als je aan je ex denkt of hem/haar met iemand anders ziet. 

Oplossing: je kunt verdergaan met je leven. Als je je echt slecht voelt, probeer je dan te focussen op iets wat je blij maakt. Maak jezelf niet gek met de gedachte dat je ex nu gelukkig is terwijl jij je zo miserabel voelt. 

De beschuldigingsfase

Je geeft jezelf of je ex de schuld van wat er fout gegaan is. 

Oplossing: besluit dat niemand de schuld moet krijgen, maar dat jullie beiden verantwoordelijk zijn voor de breuk. 

De depressieve fase

Je voelt je verdrietig, waardeloos en belachelijk. Je hebt eet- en slaapproblemen en je beeldt je in dat je nooit meer iemand vindt van wie je zoveel houdt.

Oplossing: laat jezelf toe pijn te voelen, maar verdrink niet in zelfmedelijden. Stort je op je hobby’s of je werk, zodat je geen tijd hebt om je slecht te voelen.

De kwade fase

Je voelt je woedend omdat je afgewezen werd. 

Oplossing: sta jezelf toe de woede te voelen, maar overdrijf hier niet in. Je wilt niet bitter worden.

De accepteerfase

Je gelooft eindelijk dat het gedaan is. Je denkt niet langer dat je ex je zal bellen en je begint er vrede mee te nemen.

De genezingsfase

Je krijgt je leven weer op het juiste spoor. Je kunt weer uitgaan met vrienden, plezier maken en nieuwe mensen ontmoeten. 

Lees meer over: ex , liefdesverdriet , partner , relatie , relatiebreuk