Hepatitis C

Hepatitis C is een virale infectie van de lever die veroorzaakt wordt door het hepatitis C-virus (HCV). Als deze infectie zich ontwikkelt tot chronische hepatitis C, zal de lever minder goed gaan werken en zal de patiënt last krijgen van allerhande leveraandoeningen.

Symptomen hepatitis C

Hepatitis C bestaat in twee vormen: acute hepatitis C en chronische hepatitis C. Meestal vertonen patiënten met acute hepatitis geen symptomen, als ze die wel hebben gaat het vaak om vermoeidheid en lusteloosheid. Ook chronische hepatitis C kan jarenlang onopgemerkt blijven. Als de patiënt wel symptomen vertoont, gaat het meestal om griepachtige verschijnselen. Na 15 tot 20 jaar krijgen de meeste patiënten ernstige leveraandoeningen als levercirrose en kanker.

Oorzaken hepatitis C

Hepatitis C wordt veroorzaakt door het hepatitis C-virus. Besmetting met het virus gebeurt via rechtstreeks contact met besmet bloed. Hepatitis C is een ziekte die veel voorkomt onder drugsgebruikers die naalden met elkaar uitwisselen. Voor de jaren '90 vond de besmetting vaak plaats via bloedtransfusies, maar dat bloed wordt nu gecontroleerd. Het risico dat een zwangere vrouw de ziekte bij de bevalling overdraagt op haar baby is erg klein (5%), het risico dat het virus via seksueel contact wordt overgedragen nog kleiner.

Behandeling hepatitis C

Acute hepatitis C wordt behandeld met het medicijn Interferon. Patiënten met chronische hepatitis C worden meestal behandeld met een combinatietherapie van Interferon en Ribavirine, die een op de drie patiënten geneest en anders het risico op ernstige leveraandoeningen beperkt.

Voorkomen hepatitis C

Anders dan bij hepatitis A of B bestaat er voor hepatitis C nog geen vaccinatie. Om te voorkomen dat je besmet wordt, kun je best zoveel mogelijk het contact met bloed proberen te vermijden.