Glycemische index Montignac-dieet
Montignac was een van de eersten die gebruik maakte van de glycemische index (GI). De glycemische index geeft aan met welke snelheid koolhydraten in de darmen verteerd worden en als glucose in het bloed opgenomen worden.
Op basis van die glycemische index maakt Montignac een onderscheid tussen de ‘goede’ en de ‘slecht’ koolhydraten.
Slechte koolhydraten
Slechte koolhydraten veroorzaken een stijging van de glucose, ook wel hyperglycemie genoemd. Daaronder vallen alle geraffineerde meelsoorten, honing, suiker, aardappelen, pasta, witte rijst, enz. Deze laat je beter aan de kant staan, zeker in de afslankfase.
Goede koolhydraten
Doordat het lichaam goede koolhydraten niet zo sterk absorbeert, hebben ze slechts een heel zwakke stijging van de glucosespiegel tot gevolg. Goede koolhydraten vind je onder meer in: volkorenbrood, roggebrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, fruit, erwten, bonen (witte en bruine), enz.