Fasen in het Montignac-dieet

In het Montignac-dieet kun je twee fasen onderscheiden:

Eerste Fase : afslankfase

De eerste fase is de afslankfase die tenminste 3 maanden volgehouden moet worden. In deze fase is het de bedoeling dat je snel afvalt. In die periode kan de alvleesklier zich  In deze periode moet je je strikt aan de regels houden, pas daarna mag je af en toen eens ‘zondigen’. In deze eerste fase worden de maaltijden die koolhydraten bevatten strikt gescheiden gehouden van de maaltijden die vetten bevatten. Goede koolhydraten mag je wel eten in combinatie met proteïnen, net zoals je onverzadigde vetten mag eten in combinatie met proteïnen.

Koolhydraatmaaltijden: bij deze maaltijden mag je enkel goede koolhydraten eten (met een glycemische index tot 50). Je mag geen tot slechts zeer weinig vet verbruiken.

Voorbeelden:

Als beleg mag je op je brood suikerloze jam of confituur smeren, of suikerloze peren- en appelstroop.

Bij een koolhydraatmaaltijd mag je altijd zuivel (melk, yoghurt, enz) verbruiken, zolang ze niet langer dan 1% vet bevatten.

Vetmaaltijden: bij deze maaltijden mag je goede koolhydraten tot een GI van 35 combineren met vetten. Het is de bedoeling dat je zoveel mogelijk ‘goede’ vetten of onverzadigde vetten gebruikt, zoals olijfolie en vette vis.

Tweede fase: onderhoudsfase

In de tweede fase kun je langzaamaan vetten beginnen combineren met goede koolhydraten. Af en toe mag je eens een ‘overtreding’ begaan. Zo mag je af en toe wel eens aardappelen aan je dieet toevoegen of een bruine boterham met kaas eten.