Fruitbomen snoeien

Wie graag zelf zijn fruit kweekt, dient rekening te houden met het onderhoud van zijn boomgaard. Bij het snoeien van fruitbomen behoor je namelijk een aantal essentiĆ«le zaken in het achterhoofd te houden. Naast de juiste periode en het geschikte gereedschap moet je ook oog hebben voor het soort fruitboom en de vorm die je eraan wenst te geven. Eveneens fundamenteel is de juiste snoeitechniek. 

Periode

Aanvankelijk moet een boom veel groeien en dient er nog niet veel gesnoeid te worden omdat er weinig knoppen worden ontwikkeld. Enkel de takken die elkaar hinderen, moet je wegknippen. Eens de bomen volgroeid zijn is snoeien echter wel noodzakelijk om de knoppen te voeden. De ideale periode hiervoor is het voorjaar, knippen in het najaar remt de groei namelijk af. Ook droog weer is noodzakelijk aangezien neerslag de kans op infecties en ziektes verhoogt. 

Gereedschap

Cruciaal voor het snoeien van fruitbomen is het bezit van een goede snoeischaar. Het eerste belangrijke punt is de scherpte van de schaar. Botte scharen kunnen namelijk de takken kapot maken. Vervolgens kijk je naar de hoeveelheid die gesnoeid moet worden en de grootte van de takken. In functie hiervan kies je dan je snoeischaar uit. 

Boomsoorten 

Wie het snoeien nog niet helemaal onder knie heeft, oefent best op eenvoudige bomen zoals appelaars. De beste snoeiperiode voor deze bomen valt tussen december en maart. 

Vorm

De laatste stap voor je kan starten, is beslissen welke vorm je aan de boom wil geven. Een smalle vorm of liever een bredere boom? 

Techniek

Nu kan het snoeien beginnen! Hanteer hiervoor de juiste techniek om het gewenste resultaat te verkrijgen. Zorg er tijdens het snoeien ook altijd voor dat alle takken voldoende zonlicht krijgen zodat de knoppen kunnen groeien. Om ziektes te voorkomen moeten doden takken zeker worden weggeknipt. 

Lees meer over: bomen , fruitbomen , snoeien , snoeischaar