Een haag snoeien

Hagen zijn voor de liefhebbers een grote aanwinst in hun tuin. Het kan als mooie afbakening gebruikt worden of je kunt ze zelfs in het midden van je tuin zetten. Ze vergen ook een minimum aan onderhoud. Hoe je dat doet, wordt hier uitgelegd.

We behandelen drie soorten hagen: coniferenhagen, bladhagen en bamboehagen. Elke soort wordt op een andere manier gesnoeid.

Coniferenhagen

Een scheerbeurt per jaar volstaat voor een volwassen coniferenhaag, maar hoe meer je ze scheert hoe beter de kwaliteit van de haag. Een jonge haag scheer je best wel meerdere keren per jaar. Twee à drie keer volstaat. Zo krijgt de haag al snel zijn volume.

Als je snoeit moet de bovenkant altijd iets smaller zijn dan de onderkant. Op die manier wordt de onderkant voldoende belicht.

Bladhagen

Een bladhaag scheer je best in de zomer als de haag in het groeiseizoen zit. Je snoeit ze in deze periode best enkele keren. Doe je dat niet, dan wordt de haag snel te breed en wordt ze binnenin kaal.

De eerste keer snoei je de haag aan het begin van de zomer en de tweede keer voor het begin van de winter. Dit zou moeten volstaan voor volwassen bladhagen. Bij jonge hagen doe je dat best meerdere keren doorheen heel de zomer en de herfst.

Bamboehagen

Meer en meer mensen nemen bamboehagen in huis. Als je een goede soort gekozen hebt dan vergt deze haag bijna geen onderhoud. Je laat je haag groeien tot het de gewenste hoogte heeft bereikt en dan pas snoei je de haag zodat hij op die hoogte blijft. Het enige wat je af en toe hoeft te doen is de dode takken weg te halen.

Bij alle soorten geldt dit: probeer te snoeien op een wolkachtige dag. Op die manier voorkom je dat de hagen verbranden in de zon.

Lees meer over: bamboehaag , bladhaag , coniferenhaag , haag , hagen , snoeien