Bomen snoeien

Er zijn verschillende redenen voor het snoeien van een boom. Is het nu omdat de boom er mooier uitziet, voor veiligheidsredenen of om meer licht binnen te laten. In de praktijk is het echter niet altijd even gemakkelijk. Voorzichtigheid is het sleutelwoord.

Richtlijnen

Het eerste wat je moet doen is de periode bepalen waarin je wil snoeien. Sommigen zeggen dat de lente de beste tijd is, als de bomen nog moeten beginnen aan hun bladerdracht. Anderen zeggen dat je beter snoeit in de zomer, als de bomen in volle dracht zijn. Vermijd vooral het snoeien als je boom in een overgangsfase zit. In die periode gebruikt de boom erg veel energie en is hij daardoor erg kwetsbaar.

Eens je in de bepaalde periode zit kun je beginnen snoeien. Je moet goed opletten dat je geen te grote wonden achterlaat. Probeer zoveel mogelijk het snoeien van takken met een diameter van meer dan 10 cm te vermijden. Een boom kan makkelijker recupereren van veel kleine wonden dan van één grote.

Zorg ervoor dat je scherp gereedschap gebruikt. Een gladde wonde heelt makkelijker dan als je bot materiaal gebruikt.

Probeer erop te letten dan je niet meer dan 20% van het bladerdek wegdoet. Op die manier blijft het evenwicht van de boom behouden en voorkom je dat de boom sterft.

Technieken

Bomen kun je op vier manieren snoeien. Deze vier technieken hebben elk een verschillend doel.

  • Dode takken weghalen is de belangrijkste techniek. Je hoeft je hierbij geen zorgen te maken om de boom te beschadigen.
  • Bij het uitdunnen moet je al wat meer opletten. Je probeert de dichtheid van de boom te reduceren zodat hij meer lucht en licht krijgt.
  • Je kan de kroon van de boom proberen te verhogen door de onderste takken weg te halen. Ook hier is voorzichtigheid geblazen.
  • Omgekeerd kan ook. Als het onveilig wordt, of de regelgeving legt het je op dan kan je de boom verlagen. Je haalt het bovenst deel van de stam weg en je probeert de boom daarna een ronde en natuurlijke vorm te geven door delen van de bovenste takken te snoeien.
Lees meer over: bomen , snoeien , takken