Crèmes om zwangerschapsstriemen te voorkomen

Tijdens de zwangerschap wordt de huid opgerekt. Door het oprekken van de huid scheuren de elastische vezels van de huid en krijg je striae of zwangerschapsstriemen. Zwangerschapsstriemen verdwijnen niet meer. De diepste lagen van de huid zijn gescheurd en dat kan je niet meer herstellen. Het is wel mogelijk tijdens de zwangerschap de striemen te beperken.

Beperkende middelen

Zwangerschapsstriemen ontstaan op de buik, borsten, billen, dijen en heupen. Bovendien is het erfelijk bepaald hoeveel last je ervan hebt. Manieren om deze striemen tegen te gaan, zijn er niet. Je kan wel proberen de schade te beperken. Vooral een felle gewichtstoename leidt tot meer last van zwangerschapsstriemen. Je gewichtstoename een beetje onder controle houden is een manier om striemen te voorkomen. 

Ook een vochtinbrengende crème helpt om de huid soepel te houden. Bij de apotheek kan je speciale crèmes tegen striae kopen. Dit is niet noodzakelijk, een gewone lotion heeft hetzelfde effect. Vanaf de 3de maand de huid dagelijks twee keer masseren met een crème vermindert de striemen. Een goede huidverzorging is dus heel belangrijk. Om extra effect te verkrijgen, kan je het beste tijdens het douchen een scrub gebruiken. Na het douchen smeer je een crème over de 'gevarenzones'. Vergeet hierbij niet dat ook de borsten, billen en dijen vaak aangetast worden en niet enkel de buik.

Ondersteuning van de huid is ook zeer belangrijk. Er bestaan buikbanden en groeibeha’s die de huid extra ondersteunen.

Na de zwangerschap

Wie toch veel last heeft van zwangerschapsstriemen, kan zich troosten met de gedachte dat na de zwangerschap de striemen minder duidelijk worden. Ze vervagen en nemen ongeveer de kleur van de huid aan. Ondanks die vervaging is het belangrijk de huid goed te blijven verzorgen tot minstens een maand na de bevalling.