Complicaties bij reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis of RA kan gepaard gaan met verschillende complicaties. Ze verschillen afhankelijk van de oorzaak van de complicatie:

  • Complicaties door de ziekte zelf. Die kunnen zich op veel plaatsen in het lichaam voordoen. Reumatoïde artritis tast het immuunsysteem gewrichten aan, waardoor ze gaan ontsteken en opzwellen. Dit kan het geval zijn bij elk gewricht in het lichaam, maar kan ook voor complicaties zorgen bij ogen, longen, huid, hart of bloedvaten. Deze complicaties worden hieronder besproken
  • Complicaties door bijwerkingen van de medicatie tegen reumatoïde artritis.
  • Emotionele problemen, zoals een depressie. Door het chronische, levenslange proces van de ziekte weegt reumatoïde artritis ook zwaar door op de psychologische toestand van de patiënt.

Huidcomplicaties

1 op 5 patiënten heeft last van uitstekende knobbeltjes. Dit is botweefsel, en wordt ook wel ‘reumatoïde nodules’ genoemd. Ze komen vaak voor op ellebogen, armen, hielen en vingers, maar kunnen ook longen en hart aantasten. Deze knobbeltjes zijn een teken dat de ziekte actiever is.

Reumatoïde artritis kan zorgen voor een ontsteking van de bloedvaten. Zo kan een zweer zich vormen.

Medicatie tegen reumatoïde artritis kan huiduitslag doen ontstaan. Als je hier last van hebt moet je zonder twijfel je dokter hiervan op de hoogte houden.

Oogcomplicaties

De ziekte kan zorgen voor een ontsteking van de ‘episclera’ (de buitenste laag van de sclera). Hierdoor wordt het oog rood en pijnlijk.

Ook het wit van het oog kan ontsteken. Dit noemt men ‘scleritis’. Deze aandoening is erger dan een ontsteking van de episclera, want je kan er je zicht mee verliezen.

Een laatste oogcomplicatie is het syndroom van Sjögren. Het immuunsysteem zal de traanklieren aantasten waardoor de ogen droog worden. Deze droogheid kan leiden tot een infectie, waarbij je blindvlies of hoornvlies aangetast kan worden.

Hart- en vaatziektes

Bij RA kan er vocht ontstaan tussen het hartzakje en het hart, maar dit zal vaak niet zorgen voor erge symptomen. Als het echter langer aanduurt zal het vlies harder worden waardoor het hart niet meer kan werken zoals het hoort. Er ontstaan nodules, waardoor je meer risico loopt op een hartaanval.

Verder kunnen ook de bloedvaten ontsteken. Dit heet vasculitis, en is een zeer ernstige aandoening. Kleine bloedvaten op de huid worden aangetast. Het kan ook andere organen, ogen, hart en zenuwen aantasten.

Longproblemen

Net zoals bij het hart kan ook het vlies rond de longen aangetast worden. Zo worden nodules gevormd. Dat is geen probleem op zich, maar het kan wel zorgen voor een ingeklapte long, een infectie, of het ophoesten van bloed.