Bronchitis

Bronchitis is een ontsteking van de bronchiën. Dit zijn de luchtwegen tussen de luchtpijp en de longblaasjes. We maken een onderscheid tussen acute en chronische bronchitis. Acute bronchitis is meestal na een paar dagen tot weken over, terwijl chronische bronchitis minstens drie maanden duurt. Acute bronchitis is het gevolg van een virale infectie, chronische bronchitis wordt veroorzaakt door roken.

Symptomen bronchitis

Symptomen van een acute bronchitis zijn:

Als de bronchitis langer dan drie maanden aansleept, spreken we van chronische bronchitis. De symptomen daarvan zijn:

  • Hoest die ’s morgens en in vochtig weer erger wordt
  • Veel dik slijm
  • Beklemmend gevoel in borstkas
  • Ademhalingsproblemen
  • Frequente infecties van de luchtwegen

Oorzaak bronchitis

Acute bronchitis is meestal het gevolg van een virale infectie van de luchtwegen, met andere woorden een griep of een verkoudheid. Soms kan een bacteriële infectie aan de oorsprong liggen. In zeldzame gevallen wordt acute bronchitis veroorzaakt door blootstelling aan rook, chemicaliën of luchtvervuiling.

Van chronische bronchitis spreken we als je luchtpijptakken minstens drie maanden lang continu ontstoken zijn. De meeste gevallen van chronische bronchitis zijn het gevolg van sigaretten roken. Ook blootstelling aan vervuilende stoffen kan leiden tot chronische bronchitis.

Behandeling

Acute bronchitis

Je kunt best voldoende rust nemen en veel water drinken. Adem zoveel mogelijk warme, vochtige lucht in. hoestsiroop en eventueel een pijnstiller als paracetamol of aspirine. Acute bronchitis wordt meestal veroorzaakt door een virus, antibiotica zullen hiertegen dus niet helpen. Maar als je arts een vermoeden heeft dat je een bacteriële infectie hebt, kan hij je een antibioticum voorschrijven.  

Chronische bronchitis

Chronische bronchitis kan behandeld worden met antibiotica en ontstekingsremmers. Inhalatiemedicijnen kunnen helpen om de longen te verwijden.

Bronchitis Voorkomen

Rook niet en vermijd plaatsen waar veel gerookt wordt. Vermijd mensen die verkouden zijn of de griep hebben. Was je handen regelmatig.