Behandeling bronchitis

Acute bronchitis genezen

De behandeling van bronchitis is er altijd op gericht de symptomen te verlichten en de ademhaling te vergemakkelijken.

Wat kun je zelf doen?

Neem voldoende rust en drink veel, vooral water. Probeer zoveel mogelijk warme, vochtige lucht in te ademen. Gebruik hoestsiroop en neem eventueel een pijnstiller als paracetamol of aspirine voor de koorts. In veel gevallen zal deze behandeling zonder medicijnen al volstaan.

Medicijnen

Als de maatregelen die hierboven beschreven staan niet helpen, kun je een beroep doen op medicijnen. Acute bronchitis is meestal het gevolg van een virale infectie, dus antibiotica gaan hier niet tegen helpen. Je huisarts kan wel een antibioticum voorschrijven als hij vermoed dat je een bacteriële infectie hebt.

Hoestmedicijnen

Je kunt best niet proberen een hoestbui waarbij slijm naar boven komt volledig te onderdrukken. Hoesten helpt juist om je longen en luchtwegen properder te maken. Als je niet kunt slapen door de hoest, neem dan wel wat hoestsiroop om de hoest te verlichten.

Chronische bronchitis genezen

Een eerste stap in de behandeling van chronische bronchitis is stoppen met roken. Als de infectie het longweefsel kan beschadigen, wordt deze behandeld met antibiotica en/of ontstekingsremmers. Patiënten kunnen ook inhalatiemedicijnen nemen om de bronchiën te verwijden.