Borstvoeding als mama weer moet gaan werken

Veel moeders denken dat het onmogelijk is borstvoeding te geven aan hun kindjes als ze terug aan het werk moeten. Dit is niet waar. Er zijn genoeg mogelijkheden om je kindje verder moedermelk te geven terwijl jij weer gaat werken.

Borstvoeding op het werk: borstvoedingspauzes

Er zijn verschillende manieren om je werk te combineren met het geven van borstvoeding. Tot het moment dat je kindje 7 maanden oud is, heb je recht op borstvoedingspauzes. Omdat je je kindje vaak niet bij jou hebt op het werk, geven deze pauzes vooral de mogelijkheid de melk af te kolven. De werkgever is verplicht hiervoor een geschikt lokaal in te richten. Dit lokaal moet goed verlicht en verlucht zijn, rust en comfort garanderen en voldoende verwarmd zijn.

De duur van deze borstvoedingspauzes hangt af van het aantal uren dat je werkt. Wanneer je 4 uur per dag werkt, heb je recht op een pauze van een half uur. Werk je 7 uur per dag, heb je recht op twee pauzes van elk een half uur of op één pauze van een uur.

Vergeet niet je werkgever schriftelijk op de hoogte te brengen van het feit dat je borstvoeding geeft. Deze pauzes worden immers niet door de werkgever uitbetaald, wel door het ziekenfonds. Om volledig in orde te zijn, bezorg je je werkgever elke maand een attest van Kind en Gezin of een medisch getuigschrift.

Andere mogelijkheden

Naast de borstvoedingspauzes, zijn er nog een aantal andere manieren om je kindje toch de borst te geven. Ouderschapsverlof, tijdskrediet en onbetaald verlof zijn mogelijkheden wanneer je in een normale werkomgeving werkt. Als je werkt in een ongezonde omgeving, geniet je van het profylactisch borstvoedingsverlof. Dit wordt geattesteerd door de dokter en geeft je recht op (preventief) borstvoedingsverlof.

Tot slot is het ook mogelijk af te wisselen tussen borstvoeding en afgekolfde moedermelk. Het kindje kan aan de borst liggen op de momenten dat jij thuis bent, bijvoorbeeld ’s morgens en ’s avonds, terwijl het overdag moedermelk uit een flesje drinkt.