Behandeling van luizen

Er bestaan verschillende manieren om je te ontdoen van hoofdluizen, hier sommen we ze even op:

De methode van de natte kam:

Deze methode is de meest eenvoudige. Deze methode kan ook worden toegepast bij een allergie voor pesticiden, als er nog levende luizen aanwezig zijn na twee behandelingen met een chemisch product, bij kinderen jonger dan twee jaar, zwangere vrouwen of bij moeders die borstvoeding geven. Kinderen worden zo vaak met luizen besmet dat ze beter niet elke keer met agressieve, chemische producten behandeld worden. Per kambeurt moet je minstens een kwartier kammen. Herhaal het kammen gedurende minstens twee weken om de drie à vier dagen, tot er geen enkele luis meer wordt gevonden.

Shampoos:

Een wasbeurt met een gewone shampoo doet de luizen niets, er bestaan insecticiden die luizen en eitjes doodt. Deze luizendodende producten zijn wel giftig, daarom is het belangrijk om aandachtig de bijsluiter en de gebruiksaanwijzing te lezen vooraleer gebruik te maken van het product.

Luizendodende middelen worden in twee groepen onderverdeeld, zo bestaan er middelen op basis van malathion en middelen op basis van pyrethrine of depallethrine. Malathion is zeer doeltreffend en beschikbaar als lotion op basis van alcohol, pyrethrine zit in verschillende natuurlijke en synthetische producten. Natuurlijke producten zijn minder giftig maar ook minder doeltreffend. Synthetische producten zijn afgeleid van organische insecticiden verkregen uit chrysanten. 

Afscheren van de haren:

Deze methode is de meest drastische en het is geen garantie op succes.

Niet vergeten

Ook de omgeving moet ontsmet worden. Luizen nestelen zich immers ook in zetels, kledij, knuffeldieren, beddengoed en kussens. Was alles op zestig graden of meer. Gaat het om niet-wasbare stoffen, stop ze dan in goed afgesloten plastic zak gedurende meer dan een week of leg ze een dag in de diepvries. Een luis overleeft maximaal drie dagen zonder bloed, neten kunnen dan weer tien dagen overleven op kleding. Informeer ook de school en iedereen die de laatste twee weken in direct contact gekomen is met de patiënt, zodat iedereen zijn kroost onder handen kan nemen. Laat kinderen geen kammen, borstels, mutsen, hoofddoekjes, jassen, haarspeldjes… met elkaar delen. Scholen dienen ervoor te zorgen dat er op de kapstok genoeg ruimte tussen de jassen is, om een verspreiding te voorkomen.