Behandeling van een liesbreuk
Operatie, de enige oplossing?
Bij een liesbreuk is een operatie onvermijdelijk, tenzij je geen last hebt van symptomen. Een operatie wordt echter altijd aangeraden omdat het beknelling van de breuk voorkomt. Beknelling betekent dat het bloed niet meer kan doorstromen en dat het weefsel afsterft. Je lijdt zeer veel pijn en een spoedoperatie is dan nog de enige oplossing. Beknelling van de liesbreuk komt sneller voor bij kinderen dan bij volwassenen.
Operatie van de liesbreuk
De operatie van een liesbreuk kan zowel gepaard gaan met een dagopname, als met een korte opname in het ziekenhuis. De anesthesist zal met je bespreken of de operatie gebeurt onder algehele verdoving of plaatselijke verdoving.
Bij een liesbreuk zijn er twee operatiemethodes:
- Een conventionele “open” operatie:
Ter hoogte van de breuk wordt een snede gemaakt. Vervolgens wordt de uitstulping van het buikvlies opgeheven en zo nodig wordt de opening in de wand van de buik hersteld. De buikwand wordt dan verstevigd door middel van natuurlijk weefsel of kunststof.
- Een kijkoperatie:
Een kijkoperatie of een laparoscopie is een nieuwe methode waarmee men een liesbreuk bij volwassenen herstelt. Via een incisie in de buik wordt een camera ingebracht, de camera is verbonden met een monitor waarop de chirurg de behandeling kan volgen. Men opereert dus aan de binnenzijde van de liesbreuk. Ook via deze wijze heft men de uitstulping op. De zwakke plek of opening herstelt men met kunststof. Deze manier van opereren behoort echter nog niet tot het standaardadvies en is niet geschikt voor elke patiënt. Overleg met de chirurg zal uitwijzen welke methode voor jou het meest geschikt is.
Na de operatie van een liesbreuk schrijft de dokter pijnstillers voor om de pijn in het operatiegebied te verlichten. Indien pijnstillers achteraf niet voldoende blijken te zijn, contacteer je best de huisarts. De wonde zal een tijdje gevoelig blijven. Het ongemak dat je ervaart na de operatie is afhankelijk van de grote van de incisie, de operatiemethode en persoonlijke factoren. Het zal niet onmiddellijk mogelijk zijn om je dagelijkse activiteiten terug uit te voeren. Heffen, hoesten, sporten, … verloopt aanvankelijk moeizaam. De huisarts zal dit met je bespreken. Een extra controle in het ziekenhuis wordt aangeraden.
Liesbreuk bij een kind
Wanneer een kind een liesbreuk heeft, stelt de dokter doorgaans een chirurgische ingreep onder volledige narcose voor. Bij kinderen is er immers sprake van een verhoogd risico op beknelling van de breuk.
De ingreep verloopt steeds volgens de eerste methode, namelijk een “open” operatie.
Indien de uitstulping gedeeltelijk is dichtgegaan (waterbreuk genoemd), wordt de uitgang van de uitstulping gehecht. Mogelijk verwijdert men de breukzak.