Behandeling blaren

Een kleine blaar die niet opengesprongen is, zal normaal gezien vanzelf genezen. Probeer de blaar niet door te prikken, want dat vergroot de kans op ontstekingen. Laat de blaar ook onbedekt, tenzij er iets tegenaan schuurt. Als je de blaar toch moet bedekken, doe dat dan met een blaarpleister of tweedehuidpleister als Compeed, Second Skin, Hansaplast, Comfeel of nog een andere merk. Deze pleisters worden aangebracht op de blaar en werken daar als een soort van tweede laag  op je huid, waardoor je minder pijn zult ervaren. De blaarpleisters bevatten een soort gel die al het vocht rond de blaar opneemt. Ze vormen zo een beschermende kussentje.

Als de blaar zich bevindt op een plek waar veel wrijving is, moet je deze wel doorprikken of als de vochtophoping zo groot is dat hij toch vanzelf zou barsten, moet je deze wel doorprikken. Voordat je de blaar doorprikt, moet je hem ontsmetten met bijvoorbeeld povidonjodium (isobetadine). Gebruik een steriele naald. Houd die naald evenwijdig met de huid als je hem doorprikt en zorg ervoor dat je alleen door de eerste laag prikt, anders gaat de blaar bloeden. Duw met een schoon watje of steriel gaasje het vocht uit de blaar. Knip het vel op de blaar niet weg.

De open wond moet je vervolgens afdekken met een pleister, gaas of verband om hem zo te beschermen tegen vuil en micro-organismen. In het geval van een open blaar moet je eerst de omgeving van de blaar goed wassen en vervolgens ontsmetten. Als de wond nog niet gesloten is, kunnen er steeds nieuwe micro-organismen binnendringen. Daarom is het belangrijk de wond 1 à 2 keer per dag te ontsmetten tot hij gesloten is. Op de wond kan ook een verband aangebracht worden dat de ontbrekende huid vervangt.

Brandblaren moet je meteen minstens een kwartier met koud water afspoelen. Als het ernstig lijkt, moet je daarna zo snel mogelijk contact opnemen met de huisarts.

Een bloedblaar is ongeveer hetzelfde als een gewone blaar, maar dan gevuld met bloed. Een bloedblaar ziet eerst rood, na een tijdje zwart. Bloedblaren mag je niet doorprikken, want dat kan infecties veroorzaken.  Best kun je de bloedblaar laten uitdrogen.