Baarmoederhalskanker en de menopauze
Baarmoederhalskanker komt meestal voor na de menopauze of tijdens die overgangsperiode. Omdat baarmoederhalskanker enorm beïnvloed wordt door het hormoon oestrogeen, is het eigenlijk onlogisch dat de ziekte zich in 85% van de gevallen na de menopauze voordoet, een periode waarin de aanmaak van oestrogeen juist stopt. Wetenschappers vermoeden dat de hormonale behandelingen, waarmee vele vrouwen de effecten van de menopauzen willen verminderen, aan de basis liggen van dat verhoogd risico voor baarmoederhalskanker.
Een voorbeeld van zo’n behandeling is de hormonale vervangingstherapie. Het innemen van oestrogeen vermindert de effecten van de menopauze en voorkomt onder andere osteoporose. Maar aangezien er een positieve correlatie is tussen de hoeveelheid oestrogeen en de kans op baarmoederhalskanker raden wetenschappers het af om deze therapie te volgen. Ook het medicijn taxofimen, een geneesmiddel dat de terugkeer van borstkanker tegengaat, verhoogt de kans op baarmoederhalskanker.
Hoe baarmoederhalskanker voorkomen?
Gelukkig zijn er verschillende richtlijnen, waarmee je de kans op baarmoederhalskanker kan verminderen. Hieronder worden er enkele opgesomd.
Behoud een gezond gewicht, want vrouwen met obesitas hebben veel meer kans om baarmoederhalskanker te krijgen.
Controleer je suikergehalte: vrouwen met type 2 diabetes hebben 76% meer kans om baarmoederhalskanker te krijgen. Laat je suikerpeil dan ook regelmatig controleren door een arts.
Controleer je bloeddruk vrouwen met een hoge bloeddruk zijn vatbaarder voor baarmoederhalskanker. Waarschijnlijk omdat hoge bloeddruk vaak met overgewicht te maken heeft.
Hoe baarmoederhalskanker vaststellen?
Tijdens de menopauze wordt de menstruatie milder en minder frequent. Het opvallendste symptoom van baarmoederhalskanker is juist hevig en aanhoudend vaginaal bloedverlies, soms zelfs tussen twee menstruatiecycli. Daarom kan je best meteen naar de dokter gaan als je te maken hebt met ongewoon bloedverlies tijdens de menopauze.
De dokter (huisarts of gynaecoloog) zal dan het bekken onderzoeken en een edometriumbiopsie uitvoeren. De procedure is volkomen pijnloos. Aarzel dus niet om je arts te contacteren als je last hebt van vaginale bloedingen tijdens of na de menopauze.