Werkt een zonneboiler ook in de winter?

Hoe werkt een zonneboiler?

De zonneboiler is een milieuvriendelijke manier om je water op te warmen. Zonlicht wordt via zonnecollectoren opgevangen. De warmte die daardoor ontstaat wordt afgegeven aan een vloeistof, waarmee het water dan opgewarmd wordt.

De zonneboiler kan gebruikt worden als opwarmer van sanitair water. Het kan even goed ook ingezet worden om zwembaden te verwarmen of om de woning van verwarming te voorzien. Omdat een zonneboiler afhankelijk is van het aantal zonne-uren wordt aangeraden ook een gewone boiler als reserve te installeren.

Een zonneboiler is vrij duur om aan te kopen, maar doordat het milieuvriendelijke energie produceert geeft de overheid je een belastingsvoordeel. Ga ook zeker langs bij je gemeente of provincie, want ook zij geven vaak premies of subsidies.

Waar plaats je best de zonnecollector?

De zonnecollector moet zo veel mogelijk zonlicht opvangen. Daardoor wordt het in de meeste gevallen geplaatst op het dak. De zonnecollector moet naar het zuiden gericht zijn, het liefst onder een hellingshoek. Het mag niet in de schaduw staan. Dan kan het immers geen zonlicht opvangen.

Kan je de zonneboiler ook gebruiken in de winter?

Op zonnige dagen kan de zonneboiler de gehele productie van warm water op zich nemen, en is de reserveboiler niet nodig. In de winter is dit echter anders. Dan zijn er een stuk minder zonne-uren, waardoor de zonnecollectoren dus minder renderen. In dat geval is een extra boiler noodzakelijk. Toch blijft het interessant om een zonneboiler te installeren, ook in koudere landen. Je bespaart er energie mee, waardoor de energiefactuur daalt, maar je wekt ook zelf milieuvriendelijke energie op. Ook al moet je beroep doen op een tweede boiler, toch werk je zo mee aan een beter milieu.