Plaatsing van een zonneboiler
De standaardzonneboiler
De standaardzonneboiler is de meest voorkomende zonneboiler. De collector is 3 tot 5 m² groot. De standaardzonneboiler heeft ook een voorraadvat.
De standaardzonneboiler werkt als volgt:
- In een gesloten circuit wordt het collectorvat rondgepompt.
- De warmte die daaruit ontstaat wordt in het voorraadvat geborgen.
- In dat voorraadvat wordt de warmte afgegeven aan het leidingwater.
Bij de standaardzonneboiler moet je ook nog een gewone boiler hebben als naverwarmer.
De compacte zonneboiler
Bij de compacte zonneboiler wordt het water rechtstreeks verwarmd in een collector. Een compacte zonneboiler heeft dus ook geen voorraadvat.
Bij deze soort boiler kan je 75 tot 250 liter warm water voorzien. Ook hier is een gewone boiler dus nodig als naverwarming.
Koppeling centrale verwarming-zonneboiler
Hierbij wordt een extra warmtewisselaar in het voorraadvat geplaatst. Dit zorgt ervoor dat je geen naverwarming nodig hebt. Het kan van 200 tot 300 liter water warm maken. De temperatuur van het water in het vat wordt constant gehouden doordat de extra warmtewisselaar aangesloten is op een gewone centrale verwarmingsketel.
Het plaatsen van een zonneboiler
Bij het plaatsen van de zonnepanelen moet je rekening houden met de volgende tips:
- Zorg ervoor dat de panelen niet in de schaduw staan. Dan kunnen ze immers geen zon opnemen, en zullen ze geen elektriciteit voorzien!
- De panelen moeten naar het zuiden gericht zijn, daar is het meest zonlicht.
- De hellingshoek van de panelen moet tussen de 20° en 60° liggen. Vaak is dat afhankelijk van de hellingsgraad van je dak. Een ideale hellingsgraad zou 40° zijn.