Hoe werkt een zonneboiler?
Een zonneboiler is een machine die het water verwarmt. Het kan ook het water voor de centrale verwarming verwarmen. Deze verwarming gebeurt aan de hand van zonne-energie. De zonne-energie wordt opgevangen door zonnepanelen op het dak.
De zon schijnt niet altijd, en ook niet altijd even hard. Daarom is het nodig een tweede verwarmingselement te instaleren, zodat je er zeker van bent dat er altijd warm water is.
Hoe werkt een zonneboiler?
Een zonneboiler heeft twee componenten:
- Een zonnecollector, die op het dak staat
- Een boiler, die in de woning geïnstalleerd wordt
De collector kan in sommige situaties ook tegen de wand geplaatst worden. De collector is een ingewikkeld systeem waardoorheen buizen lopen. In die buizen bevindt zich een vloeistof. Deze vloeistof gaat opwarmen door de zon, en zo wordt ook het water opgewarmd. De warmte wordt met een warmtewisselaar, die een spiralen vorm heeft, aan het water gegeven.
Welke soorten van collectoren zijn er?
Er zijn twee soorten van collectoren. De eerste is de vlakke collector. Daarbij zitten de leidingen in een paneel. Bovenop dat paneel staat een glasplaat.
De tweede soort van collector is een vacuümbuiscollector. Daarbij zijn de buizen gevuld met een speciaal gas. Deze buizen bevinden zin in de collector, die afzonderlijk naar de zon gericht kunnen worden. Zo kan het maximum aantal zonne-energie geproduceerd worden.
Hoeveel kost een zonneboiler?
De kosten van een zonneboiler kunnen variëren, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en de mogelijkheden in je huis. De kosten liggen doorgaans tussen 2500 en 6000 euro. Daar bovenop moet je de kosten om de zonneboiler te installeren rekenen.
Verder zal een zonneboiler regelmatig onderhouden moeten worden. Als je dit wil laten doen door een vakman, kunnen de kosten al snel hoog oplopen.
Toch wegen deze kosten niet op tegen de vele voordelen van een zonneboiler, en je bijdrage erdoor voor het milieu.