Welke types warmtepompen zijn er op de markt?
Een warmtepomp is een toestel dat warmte uit de omgeving van de woning onttrekt en omzet naar warmte voor verwarming. Zo kan de warmte die je verkrijgt uit het water, uit de grond of uit de lucht dienen als basis voor een milieuvriendelijk alternatief voor het klassieke verwarmingssysteem dat volledig afhankelijk is van brandstof.
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp onttrekt warmte uit een natuurlijke warmtebron door middel van een elektrisch aangedreven compressor. Door drukverhoging stijgt de temperatuur verder tot op het gewenste peil waarop de warmte in de woning afgegeven kan worden. Sommige warmtepompen hebben tevens een koelfunctie.
Hoe werken de verschillende types?
Bij de aankoop van een warmtepomp kan je kiezen uit verschillende types met specifieke eigenschappen.
Warmte uit de lucht
Aerothermische warmtepompen onttrekken warmte uit de lucht en bestaan in een binnen- en buitenuitvoering. Deze pompen zijn relatief goedkoop, maar hebben een lager rendement dan systemen die aarde gebruiken als warmtebron. Daarom wordt dit type voornamelijk toegepast in kleine, uitstekend geïsoleerde woningen zonder tuin.
Warmte uit de grond
Geothermische warmtepompen maken gebruik van warmte uit de ondergrond van de tuin. Deze pompen zijn voordelig op budgettair vlak, maar nadelig qua rendement. Geothermische pompen zijn alleen geschikt voor huizen met een tuin.
Bij horizontale captatie legt men een horizontaal buizennetwerk aan onder het oppervlak van de tuin, bij voorkeur onder het gazon. Door deze buizen stroomt het water dat de warmte vervoert naar de pomp en na het doorlopen van de verwarmingscyclus opnieuw afvoert.
Verticale captatie werkt op dezelfde manier als horizontale captatie, maar bij dit systeem worden de buizen geplaatst in verticale lussen onder de grond.
Warmte uit water
Bij een water/water-systeem levert het grondwater de benodigde warmte voor de pomp. Dit water wordt opgepompt uit een put in de tuin, verwarmd en weer afgekoeld in de pomp en vervolgens afgevoerd naar een tweede put voor verdere afkoeling. Dit systeem vergt een grote investering en wordt daarom vooral toegepast in grote gebouwen en niet in woonhuizen.