Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp is een toestel dat warmte uit een natuurlijke warmtebron opvangt en omzet naar warmte die gebruikt wordt voor de verwarming van een woning. Zo kan de warmte onttrokken aan het water, aan de grond of aan de lucht dienen als basis voor een ecologisch verantwoord alternatief voor het klassieke verwarmingssysteem dat volledig afhankelijk is van brandstof.
Hoe zorgt een waterpomp voor verwarming?
Een warmtepomp verzamelt warmte uit de omgeving van de woning met behulp van een vloeistof die de warmte opneemt. Het kookpunt van deze stof mag bij lage druk de temperatuur van de gebruikte warmtebron niet overstijgen.
De vloeistof verdampt automatisch bij lage druk terwijl warmte onttrokken wordt aan de warmtebron. De damp die op deze manier ontstaat wordt samengedrukt, waardoor het kookpunt en de temperatuur van de stof stijgen.
Vervolgens condenseert de stof bij een temperatuur die hoger ligt dan de begintemperatuur. De warmte die op deze manier gevormd wordt, bereikt de ruimte die verwarmd moet worden via een systeem voor warmteafgifte.
Op dit punt is het proces voltooid en moet de gebruikte stof terugkeren naar de beginsituatie. Daarom is de warmtepomp voorzien van een expansieventiel dat een daling van de druk veroorzaakt. Zo kan de stof afkoelen tot de begintemperatuur.
Waarom is een warmtepomp gunstig voor het milieu?
Een warmtepomp is zuiniger in verbruik dan de klassieke verwarmingstoestellen en helpt op deze manier om de schadelijke CO₂-uitstoot te verlagen. Een degelijke warmtepomp bereikt een winstfactor van 3 à 6. Dit betekent dat het toestel 3 tot 6 kWh aan bruikbare warmte oplevert per kWh elektriciteit die het verbruikt voor de werking van de processor. De winstfactor daalt naarmate het temperatuursverschil tussen de warmtebron en de woning stijgt.
Levert een warmtepomp genoeg warmte?
Meestal combineert men een warmtepomp met bijkomende vloer- of muurverwarming. Dit systeem werkt even goed als een klassiek verwarmingstoestel, op voorwaarde dat de woning goed geïsoleerd is.