Hoe werken de verschillende types warmtepompen?
Een warmtepomp is een toestel dat warmte uit de omgeving van de woning onttrekt en omzet naar warmte die gebruikt wordt voor de verwarming. Zo kan de warmte verzameld uit het water, uit de grond of uit de lucht dienen als basis voor een milieuvriendelijk alternatief voor het klassieke verwarmingssysteem dat werkt op brandstof. Waterpompen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten met een specifieke werking.
Hoe werkt een waterpomp?
Een warmtepomp onttrekt warmte aan de omgeving met behulp van een vloeistof die de warmte opneemt. Het kookpunt van deze stof moet bij lage druk lager liggen dan de temperatuur van de gebruikte warmtebron.
Hierdoor verdampt de vloeistof automatisch bij lage druk terwijl warmte onttrokken wordt aan de warmtebron. De damp die op deze manier ontstaat wordt samengedrukt, waardoor het kookpunt en de temperatuur van de stof stijgen.
Vervolgens condenseert de stof bij een temperatuur die hoger ligt dan de begintemperatuur. De warmte die op deze manier gevormd wordt, bereikt de binnenkant van de woning via een systeem voor warmteafgifte.
Op dit punt is het proces voltooid en moet de gebruikte stof terugkeren naar de beginsituatie. Daarom is de warmtepomp voorzien van een expansieventiel dat een daling van de druk veroorzaakt. Zo kan de stof afkoelen tot de originele temperatuur.
Hoe werken de verschillende types warmtepompen?
Er bestaan drie soorten verwarmingssystemen die met een waterpomp werken:
- Bij het aarde/water-systeem levert de aarde rond de woning de benodigde warmte. Bij dit systeem legt men de leidingen van de waterpomp aan in de grond van de tuin van de woning.
- Het lucht/water-systeem onttrekt de warmte uit de lucht. Dit systeem bestaat in twee uitvoeringen: enerzijds een type dat je buiten de woning plaatst en anderzijds een type dat je discreet kan herbergen in de garage of in de kelder.
- Bij het water/water-systeem zorgt het grondwater voor de warmte. Men graaft twee putten naast de woning, waarvan één het water levert dat in de waterpomp verwarmd en vervolgens weer afgekoeld wordt. Het gebruikte water wordt in de tweede put geloosd om verder af te koelen.