Wat zijn kolieken bij je baby?

Je baby huilt en huilt en er lijkt maar geen einde aan te komen. Wat je ook probeert, hij lijkt maar niet rustig te worden. Dat zou erop kunnen wijzen dat je kind kolieken heeft. 

Wat weten we over kolieken?

Als een gezonde baby meer dan drie uur per dag, meer dan drie dagen per week en langer dan drie weken huilt, bestempelen we dat als koliek. Verder is het zo dat kolieken meestal rond de tweede levensweek van je baby beginnen en pas na 3 à 4 maanden weer stoppen. Daarnaast is er geen verschil tussen jongens en meisjes en maakt het ook niet uit of je borstvoeding geeft of niet. 

Iets anders

Er gaan veel verhalen rond over kolieken maar feit is dat zelfs wetenschappers nog niet achterhaald hebben wat de oorzaken van kolieken zijn. Daarom is het ook zo moeilijk om het te behandelen. Als ouder is het vooral van belang dat je jezelf in dat geval niet de schuld geeft, hoe hard je baby ook huilt. Maar voor je zeker bent dat je kind kolieken heeft, is het belangrijk zeker te zijn dat er niets anders scheelt. Het kan ook zijn dat je kind huilt omdat het ziek is, pijn of schrik heeft. Wanneer je kind onophoudelijk lijkt te huilen, is het verstandig om even naar de kinderarts te gaan voor een volledige check up. Op die manier kan die kinderarts misschien achterhalen waarom je kind steeds huilt. 

Hulp

Wanneer blijkt dat je kind aan kolieken lijdt, zal de arts je wat hulpmiddeltjes meegeven die kunnen helpen je huilende baby te kalmeren. Je kunt dat uitproberen en als je merkt dat een tip niet helpt, kun je de volgende proberen. Een vermoeiend proces, maar je verlicht het zowel voor jou als voor je kind. 

Wat vooral belangrijk is: schud je kind in geen geval door elkaar of sla hem ook nooit. Neem desnoods even een break en laat iemand uit familie- of vriendenkring op je baby passen. Voel je ook niet schuldig als je kind kolieken heeft. Jij bent hier immers niet verantwoordelijk voor. 

Tips

In samenspraak met je arts kunnen onderstaande tips je misschien helpen je baby te kalmeren:

  • Schakel over op een andere (hypoallergene) voeding
  • Vermijd bepaalde voedingswaren als je borstvoeding geeft, zoals melk, cafeïne
  • Geef hem op een fopspeen 
  • Neem hem mee voor een ritje in de auto om tot rust te komen. Ook het geluid van de vaatwasser of de droogtrommel maakt baby’s soms rustig.
  • Masseer hem zachtjes of leg een warm waterflesje op zijn buik

Verder onderzoek

Merk je dat je kind niet meer voldoende groeit of dat hij al meer dan 5 maanden huilt? Ga dan zeker naar de kinderarts voor een controle. Ook als je vreest jezelf niet meer in de hand te hebben, praat er dan zeker over met je arts.