Luieruitslag: wat nu?

Bijna alle baby’s krijgen voor hun tweede levensjaar met luieruitslag te maken. Luieruitslag betekent dat je baby’s billen rood, gevoelig en geïrriteerd zijn door het dragen van luiers. Wat de oorzaken zijn en wat je ertegen kunt doen, lees je hieronder.

Hoe komt het?

Een van de meest voorkomende oorzaken is simpelweg wrijving. Een natte luier, een gevoelig babyhuidje en veel beweging kunnen die vervelende luieruitslag met zich meebrengen. Daarnaast kan de irritatie ook door urine, uitwerpselen of verzorgingsproducten veroorzaakt worden. In dat geval zie je geen uitslag in de huidplooien maar enkel daar waar de luier constant gewreven heeft. 


Soms kan het, vooral na het gebruik van antibiotica, ook om een schimmelinfectie gaan. Tot slot zijn ook allergische reacties mogelijk waarbij je kind hevig reageert op bijvoorbeeld vochtige doekjes, zeep, lotion, wasproduct, de luier zelf of de elastiek in de luier.

Hoe verzorgen?

In de meeste gevallen kun je je kleine spruit zelf al veel verzorgen. Als je merkt dat hij luieruitslag heeft, ververs zijn luier dan vaker dan normaal. Let er ook op dat je zijn huidje goed maar voorzichtig met alcoholvrije doekjes afveegt en afdroogt. Wrijf niet te hard want dat kan de infectie nog verergeren. Merk je dat de uitslag heviger is na het eten van bepaalde voedingswaren, probeer die dingen dan even te vermijden. Op die manier kan je nagaan of het effectief door dat voedsel komt. Wordt de uitslag door een schimmelinfectie veroorzaakt, dan is het van belang ook antischimmelcrèmes te gebruiken. Maar in dat laatste geval ga je best even naar de kinderarts voor je zelf zomaar iets begint te gebruiken. Meestal blijken bovenstaande tips al veel te helpen en moet je niet naar de dokter gaan. Toch kan het soms zijn dat doktersadvies wel welkom is. In onderstaande gevallen ga je best even naar de kinderarts ter controle:
  • De uitslag is na een week nog steeds niet verbeterd ondanks behandeling. 
  • Het lijkt steeds erger te worden en de uitslag komt ook op andere lichaamsdelen voor.
  • Je weet niet wat de oorzaak is en de uitslag blijft steeds terugkeren.
  • Naast de uitslag heeft je kind ook last van diarree die al meer dan 48u aanhoudt.  
  • Als blijkt dat je kind veel pijn en koorts heeft en de uitslag alleen maar uitbreidt

Voorkomen…

… is nog steeds beter dan genezen. Ververs daarom je kinds luier vaak genoeg. Beter een keer te veel dan te weinig. Let er ook op dat je zijn billetjes goed af- en droog veegt. Was zelf ook je handen telkens voor en na het verversen van je baby’s luier. 
Lees meer over: babyhuid , luieruitslag